СИМОНА РУСЕВА

“Задължавам се с всички сили да браня суверeнитета и незавимостта на Украйна”, изрече днес милиардерът Петро Порошенко. Той положи клетва пред Върховната рада (парламентът в Киев) като пети президент на Украйна.

На 25 май т. г. Порошенко (48 г.) спечели убедително изборите за държавен глава с 54,7 на сто от подадените гласове.

“Дойде време за съграждането на една нова и модерна Украйна. Никой няма право да спъва страната ни по пътя ѝ към Европейския съюз. Ориентацията на Украйна към ЕС не подлежи на преговори”, изрече Порошенко в първата си реч пред народните представители след полагането на клетвата.

Депутатите се изправиха на крака и бурно го аплодираха. Порошенко отправи и още едно ясно послание към Москва:

“Крим беше, е, и завинаги остава украинска земя. Този въпрос също не подлежи на преговори.”

Това той казал в прав текст и на руския президент Владимир Путин в краткия им разговор вчера във Франция. Двамата присъстваха на тържествата по повод 70-годишнината от десанта в Нормандия - началото на края на Втората световна война.

В речта си днес новоизбраният държавен глава обеща и по-голяма самостоятелност на районите в Източна Украйна - право на използване на руски език и децентрализиране на властта в полза на разширени правомощия на регионите.

Порошенко отправи послание и към сепаратистите и даде да се разбере, че готовността му за диалог не е безгранична:

“Да се разговаря с гангстери и убийци, това не е нашият път.”

Той обаче бил решен в най-скоро време да се отправи за Донецк, за да представи мирен план:

“Не искам война, не искам мъст. Искам мир, желанието ми е той да настъпи.”

Същевременно Порошенко категорично отхвърли предложението на сепаратистите за федерализиране на Украйна. Той се врече, че в скоро време ще обяви нови парламентарни избори.

На тържествената церемония по встъпването в длъжност на Петро Порошенко присъстваха вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, президентът на Европейския съвет Херман ван Рампьой, германският държавен глава Йоахим Гаук и други високопоставени чужди гости от 50 държави. Сред тях бе и последният европейски диктатор - беларуският държавен глава Александър Лукашенко. Русия бе представена от посланика си в Киев. На Путин не е била изпратена покана, твърдят осведомени.

Петро Порошенко е олигарх и политик, забогатял след 1990 г. Състоянието му се изчислява на $ 1,6 млрд. То идва от печалбите на неговата компания “Укрпроминвест” - фабрика за шоколадови бонбони “Рошен”, откъдето е прозвището му Шоколадения крал, частни тв канали, корабостроене и оръжейно производство. Производството на бонбони  с марката “Рошен” за м. г. възлиза на 450 000 тона, 40 на сто е износ за Русия и бивши съветски републики.

Порошенко обаче не е от днес в политиката. През 2005 г. той бе начело на Националния съвет по сигурността и отбраната. От февруари 2007 до март 2012 г. беше директор на Националната банка. По времето на президента Виктор Юшченко Порошенко беше външен министър, а при Виктор Янукович (сваления му предшественик – бел. ред.) – министър на икономиката.

Порошенко е завършил икономика и право. Още като студент той се влюбва в бъдещата медичка Марина, която е с 3 години по-голяма от него и ѝ предлага брак. В момента г-жа Порошенко е видна кардиоложка в Киев. В семейството се раждат 4 деца. Най-големият син Олексий (28 г.) е общински съветник. Кръстник на близначките Евгения и Олександра (14 г.) е бившият украински президент Юшченко, Порошенко пък е кръстник на неговия син. Най-малкият – Михайло Порошенко се ражда през 2001 г. Семейството е задружно и не парадира със състоянието си, твърдят приятели на известната фамилия.

Какъв обаче ще бъде Петро Порошенко като президент? Ще изпълни ли обещанието си да пребори корупцията в страната и в недалечно бъдеще тя да стане уважавана членка на ЕС? Това са въпроси от бъдещето.