Масови протести срещу избирането на Доналд Тръмп за президент избухнаха в района на Калифорнийския залив, съобщават световните медии.

Гневни граждани излязоха по улиците на много градове в западните американски щати, след оповестяването на изборните резултати. Те запалиха чучело на новоизбрания държавен глава, чупиха витрини на магазини, запалиха кофи за боклук и автомобилни гуми в центъра на Окланд, срещу залива на Сан Франциско.

Само на няколко километра от тях студенти от Калифорнийския университет в Бъркли протестираха в кампуса си. Протест имаше и в Калифорнийския университет в Дейвис, където младежи блокираха улици и преминаха в шествие, скандирайки лозунги против Тръмп, както и: "Ти не си Америка, ние сме Америка".

"Това не е моят президент!" и "Майната му на Тръмп!", скандираха студенти и други противници на милиардера в многохилядни протестни шествия в Лос Анджелис, Сан Диего, Окланд, Портланд и др.

Кадри от протестите, качени в интернет, показаха демонстранти да палят свещи и факли. На един от тях се вижда и запалено знаме на САЩ.

В Ню Йорк поп иконата Лейди Гага, пламенен поддръжник на Хилъри Клинтън, която водеше кампания за нея и участваше в последния й предизборен митинг, протестира пред кулата Тръмп. Поп иконата качи в социалната мрежа инстаграм своя снимка, показваща я да стои права върху боклукчийски камион и да държи надпис "Любовта ще надделее над омразата на Тръмп".