Наследниците на Николай Хайтов са подали иск в съда срещу писателя Калин Терзийски, потвърди пред "Площад Славейков" Елена Хайтова. Причината – думите по адрес на баща им, че е "слуга на един мръсен диктаторски режим", изречени по Нова телевизия.

Изказването на Терзийски е от февруари тази година, когато той заяви в предаването "Комбина", че той е човекът, дал възможност на българската литература да бъде нещо по-различно от Йордан Радичков и Николай Хайтов.

"Познавах се с Хайтов и донякъде с Радичков – заяви тогава писателят. – Това бяха едни слуги на един режим, който аз не мога да понасям. Те правеха свирки на Живков".

Седмица по-късно Елена и Александър Хайтови поискаха извинение от Терзийски, в противен случай заявиха намерение да го подведат под съдебна отговорност.

Пред "Площад Славейков" Елена Хайтова обясни, че са чакали в продължение на един месец писателят да изкаже съжаление от думите си, но тъй като това не е станало адвокатите им са задействали процедурата. Ход на делото вече е даден, каза Хайтова:

"В предаването "Комбина" той каза различни мръсни неща – свирки и подобни – не само за Хайтов, а и за Йордан Радичков – затова сме го дали съвсем достойно под съд. Делото даже закъсня. Съдим го аз и братята ми".

Че делото на Хайтови срещу Терзийски започва, стана ясно от статус на писателя във фейсбук. От съобщението на Терзийски разбираме, че той не се е извинил, а няма и намерение да го прави. Заради това и навярно наследниците на Николай Хайтов са предприели съдебни мерки.

Предлагаме ви и пълния текст на статуса на писателя.

"Наследниците на Хайтов искат да осъдят Калин Т., защото Калин Т. заявил (и не – никак не смята, че не е прав), та че баща им е бил слуга на един мръсен диктаторски режим. Много услужлив слуга на висок пост в слугуването на мръсния режим. Калин Т. е казал това по телевизията, защото той дори и по телевизията не спестява истината. Всъщност Калин Т. смята, че тези мили наследници искат да изкарат малко пари, съдейки го. Както прави всеки мошеник – чрез интриги и изнудване да спечели някоя пара. Но нека да им е простено, нека Господ им прости".

 

 

Площад Славейков