Европейският съюз днес остро предупреди Турция да пази демокрацията и човешките права, ден преди Европейската комисия да публикува редовния си годишен доклад за напредъка на страната в преговорите ѝ за членство.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще е виновен, ако ЕС не премахне визите за турски граждани и че ЕС няма да прави компромиси с принципите си заради интереси, свързани с големия югоизточен съсед.

"Всичко, което турските власти правят днес, ме кара да смятам, че в края на краищата Турция не иска да бъде готова да спазва европейските стандарти", каза Юнкер в реч в Брюж, Белгия. "Нуждаем от Турция ... но не можем да се откажем от основните си прицнипи".

"ЕС и неговите държави-членки ... призовават Турция да съхрани парламентарната си демокрация, вкючително спазването на човешките права, върховенството на закона, основните свободи и правото на всеки на справедлив процес в съответствие със своите ангажименти като страна-кандидатка (за членство в ЕС)," се казва в изявление на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

"В това отношение ЕС и неговите държави-членки ще продължат да следят и оценяват положението много отблизо и са готови да продължат политическия диалог с Турция на всички равнища в установената рамка", добави тя.

Турското външно министерство отвърна с нота, определяща изявлението на Могерини като "неприемливо". ЕС е загубил доверието на турците, що се отнася до борбата с тероризма, се казва в нотата.

В сряда Комисията трябва да публикува докладите за страните от процеса на разширяване на ЕС, включително за Турция. ЕС осъди неуспелия опит за военен преврат там на 15 юли т.г., но критикува турските власти за реакцията, която включи над 100 000 арести и уволнения на заподозрени в нелоялност към управляващата Партия на справедливостта и напредъка.

Турция е в дневния ред на външните министри на ЕС, които се събират на съвет в Брюксел идния понеделник. 

Европа повиши тона миналата седмица, когато бяха арестувани депутати от опозиционната кюрдска Демократична партия на народите и по-рано, когато бяха задържани главният редактор и част от ръководния състав на в. "Джумхюриет", а управляващите в Анкара възобновиха дискусията за връщане на смъртното наказание.

Германският министър Франк Валтер-Щайнмайер днес отхвърли като безпочвени турските обвинения, че страната му подкрепяла забранената Кюрдска работническа ПКК, която е обявена за терористична в ЕС. Френският му колега Жан-Марк Еро заяви, че е време "за откровен разговор" с Турция и че тя има право да се защитават срещу тероризма, "но не и за сметка на върховенството на закона".

Жан Аселборн, външен министър на Люксембург, коментира дни преди тях, че рано или късно ЕС ще трябва да отговори на действията на турските власти и ги сравни с тези на нацистите в Германия през Втората световна война.

ЕС разчита на Турция да спира нелегалната миграция към Европа съгласно съвместна декларация от март т.г. Турция преговаря за членство в ЕС от 11 години и иска ЕС да прекрати визовия режим за гражданите ѝ, но още не изпълнява всички 72 изисквания за това.

ЕС и Турция възобновиха присъединителните преговори през юни 2013 г. след тригодишно прекъсване. Докладите на Комисията са основа за държавите членки да решат да продължат ли и как преговорите със съответните страни от процеса на разширяване.

Европа закъсня, упреква я турски журналист

Джан Дундар, бившият главен редактор на "Джумхюриет" днес упрекна ЕС, че е закъснял да осъди действията на Ердоган по време на продължаващото извънредно положение след превата.

"Ние подтиквахме европейските правителства да предприемат стъпки и да кажат нещо за репресиите в Турция, но те мълчаха", каза Дундар пред журналисти в Париж, където беше обявен за почетен гражданин. "Сега те се опитват да кажат, че са загрижени, но е малко късно за загриженост, защото страната в момента гори".

"Ердоган иска еднопартийна държава и едноличен режим, той напира за това и използва извънредното положение да построи неговия вид държава", добави Дундар.

Той беше освободен от затвор в Турция през февруари и замина в Германия.

От провалилия се преврат насам 170 медии в стрната бяха затворени и 2 500 журналисти загубиха работата си според турската журналистическа асоциация.