Кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков коментира пред бТВ възможността да подкрепи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на втори тур.

"Да я изтискаме до неделя, за да преценим аз и хората, които са гласували за мен", каза Трайков.

Той отбеляза днешното изявление на Цачева, че би упражнила правото на президента да инициира конституционни промени, свързани със съдебната реформа, която включва намаляване на правомощията на прокуратурата. 

[[nid:46714]]

"Следващият президент трябва да го направи. В Народното събрание има антиреформистко мнозинство по тази тема", отбеляза Трайков.

Той обаче допълни, че Цачева е направила уточнението, че ще се възползва от това право, ако има конституционно мнозинство в парламента. Според Трайков ако Цачева заяви, че ще се възползва от това право независимо дали има конституционно мнозинство в парламента тогава хората, които са гласували за него, ще започнат да я слушат.

"Хората, които са гласували за мен, няма да ме послушат какво аз им казвам. Камо ли Лукарски или Кунева. Това не е лош знак, че първо се обръща към десницата. Това не са хора, които ще слушат когото и да било. Ще слушат обаче какво казва г-жа Цачева. Аз съм убеден, че много от тях ненавиждат идеята г-н Радев и г-жа Йотова да седнат в министерството. Особено г-жа Йотова. Нея си е знаем. Аз усещам върху себе си единствено огромните отговорности пред хората, които са гласували за мен. И огромната взискателност. Това са най-трудните 200 и няколко хуляди гласа, които могат да се вземат в България. Всеки един от тези хора има мнение е готов да дебатира колкото 1000 избиратели на ДПС и 100 на БСП", каза Трайков.

Той също заяви, че не иска Радев и Йотова да спечелят вота.

"Аз г-н Лукарски не съм го назначавал за свой говорител. Ако реша да си намеря такъв ще е някой, на когото имам доверие. Г-жа Цачева беше в левия отбор. След това осъзна, че няма как левите да я припознаят. И след това започна да използва моите послания", каза още Трайков.

Според него, ако Цачева иска подкрепа за втори тур, тя трябва да говори с хората, а не с партийните лидери и дори не с него.

"В чужбина, ако махнете Турция, аз съм на първо място. В София сме след ГЕРБ, но сме по-близо до ГЕРБ, само на 2%. Въпросът е защо БСП изскочи от горе. БСП сега казва, че това било техен кандидат. По време на финансирането на кампанията не знаеха, че е техен. Смущава ме да се преструваш, че те издига инициативен комитет. не е честно отношение на избирателите", завърши Трайков.