Не бива да подхождаме към всяко действие със съмнение. Призовавам за масово участие в референдума и в днешните избори. Призовавам народа да гласува със съвест и разум. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на глас.

„Референдумът ще бъде успешен само тогава, когато българските граждани гласуват активно, за което призовавам. Когато имат позиция, те трябва да се отнесат към този референдум като инструмент на пряката демокрация, на гласа на народа, който да подобри своята демокрация. Не слушайки един или друг популист, а отсъждайки по съвест – защо, как и накъде ние искаме да тръгне нашата демокрация”, посочи президентът Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус".

На въпрос дали има сили да състави още един служебен кабинет, ако това се наложи, президентът отговори: „имаме предпоставките за спокойствие и стабилност, по-скоро за заявка за надграждане, а не отново да тръгнем по пътя на извънредна нестабилност в държавата”.

Държавният глава коментира и с какви чувства приема края на мандата си.

„Гледам напред към нов хоризонт. Гледам напред по начин, по който ще мога да бъда полезен на българския народ. Не съжалявам за нищо. Нямам нищо, което да ме кара да спя неспокойно. Служих по съвест, служих коректно. Надявам се народът да каже, че това е бил един успешен мандат. Оценката ще дойде след време, не сега”, коментира Росен Плевнелиев.

Президентът пожела на своя наследник да има по-спокоен мандат и да бъде още по-успешен.

"Има толкова работа за вършене в държавата и това трябва да ни мобилизира. Следващият президент със сигурност ще има много какво да свърши. Винаги има какво да пипнеш с двете си ръце и по-добре да го направиш. Така действах аз - като президент, който никога не забравяше, че е и инженер по образование. На един инженер му прилича като пипне нещо, да го оправя, а не да го разваля. Да надградим постигнатото от предишните президенти и нищо от това да не развалим", призова държавният глава.

И завърши с думите: "надявам се следващият президент на България да продължи с надграждането".