Премиерът Бойко Борисов гласува и на президентските избори, и на националния референдум, иницииран от Слави Трифонов и екипа му. Това се видя ясно от телевизионните репортажи.

"Винаги съм считал, че по важни теми е хубаво да се пита народът. Да се избягва популизма, разбира се, да се мисли предварително. Така че няма как да не гласувам за нещо, което дава пряка демокрация. Или да го отричам. Затова съм гласувал по начин, който считам за правилен", заяви министър-председателят на излизане от изборната секция в Банкя.

Премиерът влезе в тъмната стаичка в 10,03 ч и за минута време се оправи с бюлетините. Преди това поздрави членовете на избирателната секция с "Добър ден!".

"Навсякъде секциите отвориха, работят, хората си чакат на опашки, минават си. Дай Боже изборите да минат мирно, тихо и най-добрите да победят", каза Бойко Борисов пред журналисти на излизане.

На въпрос има ли сигнали за купуване и продаване на гласове, премиерът отговори, че не се меси в тези работи. Има ЦИК, има човек от правителството - вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря, има МВР, дежурни прокурори. Аз роля нямам в днешния ден, коментира Борисов.

"След няколко часа ще знаем каква е избирателната активност, това не е най-важното сега. Важното е да чуем гласа на хората, да си преброим и ние като управляващо мнозинство вота на доверие. Така че в тази посока са малко по-различни изборите от морална гледна точка. Вотът за управляващото мнозинство и подкрепящите ни партии е важен", каза още министър-председателят.

Попитан за евентуални промени в правителството след днешните избори, Бойко Борисов отвърна: "Нека да си мине днес, да видим от политическите партии коя колко гласове ще събере. От тези, които имат кандидати, разбира се, защото някои нямат. Как да преброим инициативните комитети? Като ги разделим на десет, ще излезе, че са много слаби."

"Направиха се промени в Изборния кодекс, защото целта беше да се даде по-голяма възможност, да се улеснят хората да гласуват. Тези промени не са направени за лошо, а за да може действително всеки желаещ да има възможност да гласува и да го направи“, допълни премиерът.

Минути след като гласува, Борисов публикува във фейсбук снимки от църква с надпис "Бог пред нас и ние след него".

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган обаче не гласува в референдума. Това стана ясно от клипче, качено във фейсбук страницата на ДПС. На него бе изписано лаконично:

"Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган гласува за президент и вицепрезидент в софийско училище рано тази сутрин".