Само два дни, след като България избира 5-ия си държавен глава, САЩ ще избира своя 45-и президент между демократката Хилъри Клинтън и републиканеца Доналд Тръмп. Американците обаче са значително по-напред в пряката демокрация и в последната година си огранизираха вотове за най-различни неща. Резултатите се чакат сега, заедно с президентския вот. BBC събра най-любопитните теми за допитване в Америка по места през последната година. Как се случват тези допитвания - огранизират се от щатските власти или със събиране на определен брой подписи от гражданите.

Броят подписи, нужен дадена петиция да се превърне в допитване, зависи от избирателната активност на последните проведени избори. А с оглед на ниската активност на вота пред 2014 г., когато американците последно гласуваха за Конгрес, парафите в последната година се събираха сравнително лесно. Резултатът - повече от 72 инициативи за гласуване за най-различни неща - като се започне от легализацията на марихуаната, презервативите в порноиндустрията и използването на найлонови торбички, до по-политически теми като въвеждане на минимална надница и реформа по отношение на смъртното наказание. 

Ето няколко от най-интересните допитвания, по които ще се произнасят американците и как върви надпреварата - може пък да има интересни идеи, които да помогнат и у нас за доразвиване на пряката демокрация:

Марихуаната

Не един, а цели пет щата - Аризона, Калифорния, Мейн, Масачузец и Невада - амеликанците решават дали марихуаната да се продава свободно - тема, която не е чужда в никоя страна от западния свят. Резултатът към момента - във всичките пет щата вотът с "Да" води убедително, особено сред младите гласоподаватели - без значение дали са с републикански или с демократически убеждения. В момента около 5% от амеликанците живеят в щати, където може да се запали свободно цигара от лекия наркотик, но очакванията са скоро този процент да достигне 25 на сто - сигурен белег за културна промяна, което може да помогне забраната за марихуаната на федерално ниво да отпадне. Битката "за" и "против" все пак е доста оспорвана - В Аризона, например, инициативата за легализация срещна съпротива, финансирана с близо 500 000 долара от производител на лекарства, който предлага синтетични болкоуспокояващи - в случая фетанил. Привържениците на легализацията на марихуаната обаче бяха спонсорирани от индустрията за отглеждане на лекия наркотик - вече напълно легална в четищи американски щата. 

Монопол в САЩ? Да, енергиен. В Невада

Щатът Невада, чийто най-голям град е бляскавият Лас Вегас, пък ще гласува Nevada за прекратяване на енергийния монопол на щатската NV Energy. Казината във Вегас положиха усилия да създадат конкурентен пазар, базиран на количеството енергия, което те самите потребяват. Идеята - ако гражданите гласуват с "да", бизнесът и собствениците на имоти ще могат да изберат сами доставчика си на ток и дори сами да си го произвеждат със соларни панели или вятърни централи. Групите за "екологична енергия" - в това число и компанията "Тесла", подкрепиха усилието. На позиция "против" са най-вече енергийните синдикати. Основният им аргумент - цената на електроенергията ще скочи. 

Оръжия за всички? Да видим

В четири щата, в които живеят над 50 милиона американци, ще гласуват "за" или "против" чисто нови органичения за продажба и притежание на огнестрелно оръжие в САЩ. В момента достъпът до пистолет или пушка е свободен в САЩ. Според социологията повече от 60% от гражданите на щата Мейн ще гласуват "за" органиченията. Те подкрепят въвеждането на закон, според който ще се изисква проверка на миналото за всеки потенциален притежател на лично оръжие - по същия стандарт, който се прилага за получаване на лиценз за оръжеен лагазин или дистрибуция на пистолети и пушки. Подобно гласуване има и в Невада. Гражданите на Калифорния пък са се организирали за допитване, чрез което да се въведе ограничения за оръжейните търговци и проверка на миналото при продажба не само на оръжие, но и на муниции за него. В щата Вашингтон избирателите ще решават дали да се прибегне до "екстремни мерки за превенция на риска", временна забрана обикновените граждани да притежават огнестрелно оръжие - в случай, че съдия прецени, че собствениците могат да бъдат заплаха за себе си или околните.

Социологическите проучвания показват, че и четирите петиции в четирите щата могат да бъдат успешни, въпреки усилията на Националната асоциация на притежателине на огнестрелно оръжие в обратната посока. Опитите за промяна на щатските закони накараха адвокатите на контрола върху оръжията да сменят тактиката и да се пробват да въведат промените стъпка по стъпка на щатско ниво, след като няколкото опита за промяна на правилата на национално ниво се ... провалиха. 

А смъртното наказание, което в Европа отдавна е табу?

Един от щатит в САЩ, където има смъртно наказание, е Калифорния. Избирателите върнаха най-крайната форма на наказание през 1978 г., когато са екзекутирани 13 затворници. Днес в щата има 750 души, които са осъдени и чакат изпълнение на най-тежката присъда, след като екзекуциите са спрени през 2006 г., когато федерален съдия обяви, че те се замразяват, докато тече делото срещу метода на екзекуция - смъртоносна инжекция. Калифорнийски съдия пък стана известен с репликата си, че "най-честата причина за смърт сред осъдените на смърт е старостта". 

Сега калифорнийците ще гласуват, освен за президент, и на 17 различни инициативи. Две от тях са свързани с промяна на щатския закон за смъртното наказание. Едното от допитванията предлага екзекуциите да се заменят с доживотен затвор без право на замяна. Другото предложение е смъртното наказание "да се ремонтира, не са се приключи", най-вече със съкращаване на процеса след издаване на присъда. 

Що е то "инициативата Q"?

Живеещите в Сан Франциско имат друг проблем - палатковите градове на бездомните хора. И именно това ще е една от темите, по която са призовани да пуснат бюлетина, заедно с президентския вот. Идеята е лагерите от палатки и кашонени същи на бездомниците да бъдат забранени... Предложението се подкрепя от Марк Фарел, един от супервайзорите на Сан Франциско. Пред BBC той обяснява, че лагерите са се превърнали в "символ на проблема с бездомниците" и са едни от "най-опасните места, които човек може да си представи". Мярката е популярна сред новодошлите в Силиконовата долина, но критиците й смятат, че шляенето така и така е престъпление в щата и единствената цел на предлажаната забрана е "да се създава впечатление, че някой нещо работи по въпроса". Прах в очите, с други думи.

Презервативи в порноиндустрията - "да" или "не"?

Избирателите в Калифорния ще гласуват не само за съдбата на смъртното наказание, но и за тази на... презерватива в порноиндустрията. Дилемата - трябва ли кондомът да е задължителен атрибут на актрьорите във филмите за възрастни или не. Предложението би могло да разреши на всеки жител на щата да даде под съд студиата, предлагащи порно, ако презервативът не се вижда. Към момента има препоръка за използването на предпазната мярка във фирмите, но не е задължително, тоест - няма санкция, ако препоръката не се спазва. Актьорите и продуцентските компании обаче протестират, че никой не се е допитал до тях за регулация на индустрията, в която работят. Според тях участниците във филми за възрастни могат и трябва да бъдат пазени от заболявания, предавани по полов път, най-вече СПИН, чрез регулярни тестове и превенция чрез медикаменти.

Подобна инициатива за презервативите вече бе приета през 2012 г. в Лос Анджелис, което провокира много студия да се изнесат от града. В Калифорния се произвеждат най-много филми за възрастни в света, което, според критиците на предлаганата мярка щатът ще загуби милиони от данъци, ако тя бъде приета, защото компаниите от порноиндустрията просто ще се изнесат другаде.

Какво става с минималната надница?

Минималната надница на час да се вдигне с мако над 2 долара на час - за това ще гласуват американските граждани в четири щата. Сега минималната часова надница е 11,07 долада, а предложението е тя да стане 13,50 долара. В един щат обаче гласуването е "наопаки" - за понижаване на сумата.

Преди две години в Южна Дакота вдигнаха надницата в щата от 7 на 8,55 долара, присъединявайки се към половината щати в САЩ, които повишиха заплащането над минимума, закован от федералното правителство - 7,25 долара. Сега обаче в щата имат нова идея - минимунът да се понижи с 1 долар на час за живеещите там, които не са навършили 18 години. Става дума за около една четвърт от живеещите в щата, според моментната снимка на населението. Закономерно, представителите на Демократическата партия са против - мярката на практика вече бе въведена от републиканската власт в Южна Дакота. 

Още забрани за найлонови торбички?

И тази тема е сред изборните граждански главоблъсканици в Калифорния. Щатът може да стане първият, който да прати в историята еднократните торбички за пазаруване от найлон, ако предложението бъде одобрено, въпреки че в провинциите на Хаваи има забрана от 2015 г. Гласът "за" забраната ще потвърди решение на Сената, което забранява торбички от материали, които не подлежат на рециклиране, с изключение на тези, които се използват за опаковане на храна и бързо развалящи се продукти. В Лос Анжелис и 58 провинции в Калифорния, както и други големи градове в САЩ забраната вече действа. Какво още обаче предлагат калифорнийците - парите, събрани от продажбата на торби за пазаруване да се даряват на природозащитните организации. В момента продавачите запазват парите от продажбата на торбички, които се рециклират.