Всички пълнолетни българи, които се намират в чужбина в деня на изборите за президент утре - 6 ноември - имат право да гласуват. Условията са само две - да има вече открита секция в страната, в която сте и да имате валиден български документ за самоличност. В случай, че личната ви карта или международният ви паспорт са с изтекъл срок - бюлетина може да се пуска и срещу издадено от консулските ни служби удостоверение, че сте подали заявление за издаване на нов документ.

Българите зад граница имат право да пуснат бюлетина и за националния референдум, който ще се проведе утре. Има само едно допълнително условие - да имат постоянен адрес в България към 8 август 2016 г. 

ЦИК откри изборни секции в 71 държави спрямо заявленията за гласуване, които бяха подадени предварително. Във всички тези страни зад граница изборни секции има в посолствата и консулствата на България, както и там, където бяха събрани над 60 заявления. Изключение прави Турция, където бяха събрани много повече заявления, но секциите са общо 35 - максимумът, след като ограничението по закон остана за страните извън ЕС.

Пълният списък на откритите секции и техните адреси по държави можете да видите в сайта на Министерството на външните работи - ТУК.

Хората, които са подали заявления за гласуване зад граница, са предварително записани в изборните списъци. Всички останали българи също имат право да пуснат бюлетина, въпреки че не са заявили това предварително. Имената на всеки гласуващ гражданин се записват ръчно в избирателния списък и подписват декларация, че няма да упражнят правото си на вот на друго място. Престъпването на тази декларация се санкционира.

Изборният ден започва в 7 ч местно време в страната, в която се намирате и приключва в 20 ч. В случай, че има опашки, изборният ден може да бъде удължен с 1 час до 21 ч., гласи законът.

Най-много секции да българите бяха открити във Великобритания - 53. Четири от тях са в посолството на България в Лондон. 

Военослужещите зад граница могат да гласуват и срещу военна карта. Тази година обаче няма открити изборни секции в страните, където армията ни има мисии - Афганистан, Ирак и т.н. Причината е, че не може да се гарантира сигурността на изборния процес и на гражданите. 

Eто и интерактивната карта, изработена от Боян Юруков, на която също можете лесно да видите местата за гласуване.

Карта на изборите в чужбина от Glasuvam.org

Правилата за самото подаване на бюлетина са същите, както и в страната. Гласуването за българи в чужбина не е задължително.

На влизане в секцията показвате документа си за самоличност и попълвате декларация, че няма да гласувате на друго място. В случая, ако сте решили да упражните правото си на вот и за президентските избори, и за националния референдум, се подават две отделни декларации. Ще бъдете записани и в два различни избирателни списъка.

Бюлетината за президентския вот трябва да бъде откъсната пред вас от кочан. Проверете дали по нея няма знаци и дали не е повредена. Член на секционната избирателна комисия (СИК) поставя печат от външната страна. Гласува се със знак Х или V със синя химикалка в квадратчето с номера на избраната кандидат-президентска двойка или в квадратчето "Не подкрепям никого". Ако има други знаци по бюлетината, това прави вота невалиден.

Сгънете бюлетината така, че вотът ви да е скрит и да не може да бъде видян, но оставяйки видим номера в долния десен ъгъл на бюлетината. Той се откъсва от член на секционната избирателна комисия преди да пуснете бюлетината си в урната и се поставя в отделна кутия. Член на СИК трябва да постави и втори печат, след което пускате бюлетината в урната. Подписвате се в избирателния списък.