В неделя освен президентски избори ще се проведе и национален референдум. На този референдум гражданите трябва да отговорят на три въпроса:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Тъй като има рзлични гледни точки за това задължена ли е секционната комисия да даде на гражданите бюлетина за референдума, то би било по-добре, ако всеки избирател изрично си я поиска от нейните членове, в случай че има намерение да се включи в допитването.

На референдума всеки избирател гласува, като поставя в плик бюлетината, на която е зачертан избраният от него отговор "ДА" или "НЕ", поставя бюлетината в плика, излиза от кабината и го пуска в избирателната кутия. Законът не определя изрично с какъв знак да се отбележи предпочетеният отговор. В случаите, в които референдумът се произвежда с повече от един въпрос, гласоподавателят не е длъжен да отговори на всички въпроси.

Бюлетината е недействителна, когато е намерена в кутията без плик, не е по образец, когато е зачертана изцяло, не е зачертан отговор или са зачертани и двата отговора на един въпрос. Зацапвания, механични и други повреди не правят бюлетината недействителна, ако може да се установи по недвусмислен начин волята на гласоподавателя. Това обаче се преценява от преброителите, така че бъдете внимателни. При сбъркана бюлетина, можете веднъж да си поискате нова.

Бюлетините за произвеждане на референдума са бели. Всяка бюлетина съдържа, надпис "Национален референдум"; въпросите, на които гласоподавателите трябва да отговорят и срещу които има две хоризонтално поставени оградени полета с надписи "ДА" и "НЕ" в тях. Думите "ДА" и "НЕ" се изписват с еднакъв едър шрифт. В случаите, в които референдумът се произвежда с повече от един въпрос, всички въпроси се изписват в общата бюлетина. Те се отделят един от друг с празен ред и плътна черна хоризонтална линия и срещу всеки въпрос хоризонтално са поставени оградените полета с надписи "ДА" и "НЕ" в тях.

Важно - референдумът ще се счита за валиден, ако гласуват броя избиратели, дали вот на последните парламентарни избори, плюс един. Но активността за целия референдум е една - независимо на колко въпроса е отговорено, ако има 3 500 586 подадени бюлетини, всички въпроси ще се броят за валидни, и ако повече от половината са гласували с "да", задължителни за вкарване в закона.

В изборния ден ще има разкъсана облачност, валежи не се очакват. Минималните температури още малко ще се повишат и ще бъдат между 5 и 10 градуса. Дневните температури ще се повишат още и на места ще достигат 22-23 градуса в Плевен, Ямбол и Хасково. В Западна България ще бъдат между 18 и 20 градуса, по Черноморието около 20 градуса.

Клуб Z призова избирателите да устоят на изкушението, което времето предлага, и да упражнят правото си на глас.