Избирателната активност на избори за президент на Съединените американски щати (САЩ) е между 55 и 65% в последните десетилетия. Колко точно от американците ще отидат до урните на 8 ноември? Отговорът на този въпрос ще даде отговор и на другия въпрос – кой ще стане 45-ият президент на САЩ.

„Проучванията на предизборните нагласи са грешни, защото те не могат да предвидят кой точно ще излезе да гласува. Точно от там идват грешките“, коментира Джеръми Шапиро, директор по изследванията в Европейския съвет по външна политика. Той е работил в Института Брукингс във Вашингтон и в отдела по политическо планиране в Държавния департамент.

„Този фактор работи в полза на Хилъри Клинтън. Проучванията подценяват участието на испаноговорящите, които в голямата си част са привърженици на кандидатката на Демократическата партия“.

След като в последните няколко месеца Хилъри Клинтън се бе откъснала с над 5% пред Доналд Тръмп, подновеното разследване на ФБР по скандала с изтичането на нейните имейли отново върна интригата и в последните проучвания двамата са с равна подкрепа от около 45%.

„Активността се движи винаги между 55 и 65%. При изборите обаче 3-4% повече или по-малко гласували са в състояние да наклонят везните в полза на единия от двамата кандидати“.

Вторият фактор, който проучванията пропускат, е кампанията за участие в самия ден на изборите. Джеръми Шапиро припомня, че Демократическата партия традиционно развива такава дейност, докато Републиканската подценява тази дейност.

„Да погледнем Флорида, който е сред най-оспорваните щати. Там щабът на Хилъри Клинтън откри 51 офиса за повишаване на активността, докато Доналд Тръмп има само един. Това също не го хващат проучванията и може да промени резултата“.

Джеръми Шапиро очаква Доналд Тръмп да се опита да не признае изборите, само ако изгуби с резултат около 1%. В противен случай едва ли ще получи подкрепа за подолно действие дори и в средите на Републиканската партия, коментира Шапиро.

„Дори и да се опита да хвърли сянка върху легитимността на евентуалната бъдеща администрация на Хилъри Клинтън, това няма да се приеме от доста хора и няма да трае дълго. А ако той изгуби, няма да продължи дълго да присъства в американската политика“, прогнозира Шапиро.

Политическият изследовател отбелязва и още нещо, което прави тези избори в САЩ различни от всички предишни – размяната на местата във външната политика. Хилъри Клинтън заема традиционните републикански позиции за повече ангажименти на САЩ по света, включително и е по-близо до идеята за употреба на военна сила. Докато Доналд Тръмп проповядва оттегляне на Америка от проблемите на света.

Джеръми Шапиро участва в конферентен разговор с български журналисти в софийския офис на Европейския съвет за външна политика.