Кийт Ричардс, Робърт Плант, Брус Спрингстийн, Стинг, Ринго Стар, Питър Гейбриъл, Джо Уолш, Брайън Уилсън, Иги Поп… Над 175 роклегенди се обединиха, за да декларират We Are Not Afraid (Не се страхуваме) във видеопромоция на едноименната глобална кампания за събиране на средства за преодоляване на бежанската криза и в помощ на жертвите на религиозно и политическо насилие, съобщава „Ролинг Стоун“.

Робърт Де Ниро, Пати Смит, Джаксън Браун, Сюзан Сарандън, Йоко Оно, Елвис Костело, Деби Хари, Уилко, Бъди Гай, Дейвид Кросби, Брайън Мей и Бони Райт също участват в клипа със слогана в ръце. Има и изключения – хора с малко по-различни вариации на надписа „Не се страхувам“. Брайън Уилсън например е добавил „Любов и милосърдие“. Радикално различен е надписът в ръцете на гостувалия наскоро у нас Иън Андерсън, несъмнено един от най-умните хора в света на рока:

„Страхувам се, но не се подчинявам“.

Иън Андерсън

Иън Андерсън

Видеото е режисирано от бившия член на групата „10cc“ Кевин Годли, а музиката е по песента на нигерийския певец Маджек Фашек We Are Not Afraid, записана от него през 1992 г.

„Идеята за We Are Not Afraid ни хрумна заради нарастващата безчувственост и насилие, преживени от много граждани на този свят и желанието ни да се опитаме да променим това, като насочим към темата вниманието на обществото и организациите, посветили се да помагат на жертвите“, пише в началото на видеото създателят на кампанията Стив Вайцман.

В клипа е включен и цитат от писателя Салман Рушди:

Удоволствието е най-големият враг на фанатика. Ето защо е изключително важно да се отдаваме на удоволствия. Танцувайте лудо. Така ще се отървем от тероризма.“

 

 

Сред останалите участници са още Ричи Блекмор, Марк Нопфлър, Доктор Джон, Ани ди Франко, „Пуси райът“, Фиона Епъл, двамата членове на „Доорс“ Роби Кригер и Джон Денсмор.

„Ирационалната омраза е рак, създаден от самото човечество – пише Годли на официалния сайт на проекта. – Да му се поддадем, значи да се провалим като вид.“

Всички приходи от кампанията We Are Not Afraid ще бъдат дарени на „Хюман райтс уоч“ (HRW) и Международния комитет за спасение (IRC).

"Площад Славейков"