Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Каквито и да са резултатите от изборите в неделя, вече е ясно, че управлението не може да си остане същото. ГЕРБ видимо не успява да удържи балансите, върху които крепеше властта си през последните две години. Нарушени изглеждат поне три равновесия, които доскоро бяха приемани за даденост.

Първо, премиерът Бойко Борисов не може да разчита на парламентарно мнозинство, което лесно да контролира и което да му гарантира продължаване на досегашния курс на правителството. Второ, договорката нищо да не се променя и всички „капии“ да бъдат запазени, сключена между изпълнителната власт, повечето партии и върховете на правосъдието, също излиза от равновесие и „бомбите“ започнаха да гърмят твърде често. Трето, идеята, че ГЕРБ само трябва да посочи кандидат и той автоматично ще спечели, започна да изглежда леко остаряла на фона на излъчващата паника кампания на Цецка Цачева. Тоест - хората вече не изключват, че ГЕРБ може някой ден да загуби. Всичко това е пределно ясно на Борисов. И това обяснява неговите изнервени реакции напоследък.

С кого?

ГЕРБ отдавна вече не може да разчита да получи самостоятелно мнозинство в един нов парламент, когато и да бъде избран той. Гласовете за партията намаляха с една трета след първия непълен мандат във властта от 2009 до 2013 година. Последва турбулентна година и половина, доминирана от протестите срещу кабинета на БСП и ДПС. И въпреки това през есента на 2014 ГЕРБ не само не успя да увеличи подкрепата си, но дори загуби още десетина хиляди гласа. И още нещо: Борисов не може повече да разчита на коалиция с Реформаторския блок, защото такова нещо на практика не съществува. А дори и част от избирателите му да намерят свое ново политическо представителство, те няма да искат да паднат в същия капан. ГЕРБ успешно се възползва от вътрешния хаос в Блока, за да подчини части от него и да го доразруши. Краткосрочните ползи приключват и идва моментът на дългосрочната истина - партията на Борисов вече си няма проевропейски и по-прилично изглеждащ партньор. За сметка на това с ксенофобски залитания и с отказа да се противопостави на популизма им ГЕРБ „понапомпа“ обявилите се за патриоти.

БСП и ДПС отново изглеждат заедно, но колкото и допирни точки да съществуват между бизнес и политическия елит на тези две партии и на ГЕРБ, открита коалиция на Борисов с някоя от тях рискува да взриви нещо - по-скоро части от партията, отколкото улицата. Възходът на бизнесмена Веселин Марешки може да бъде използван и на бъдещи парламентарни избори, най-вероятно отново в полза на ГЕРБ - поне така изглеждат посланията му до момента. Колкото и други политически ГМО-та да бъдат добавени, вече изглежда почти невъзможно ГЕРБ да си осигури удобно мнозинство. Дори и уж най-очевидното партньорство между ГЕРБ и набиращите сила Обединени патриоти (ВМРО, НФСБ и „Атака“) идва поне с два „подаръка“ - натиск в полза на Москва за отмяна на европейските санкции и все по-абсурдни популистки жестове. И двете ще отнемат на управлението претенцията, че е проевропейско.

"Бомбите"

Преди година ГЕРБ предпочете прегръдката със „стабилността“ и отказа да имитира желание за сериозни реформи в съдебната система. И тук краткосрочните ползи от партньорство с прокуратурата и от старите ченгеджийски схеми вече приключват. Защото напрежението в системата започна да избива на най-неочаквани места - бивши вътрешни хора проговарят, надигат се гласове, изтичат записи. Синхронният отказ на Сотир Цацаров и Бойко Борисов да се самопроверят по твърденията за намеса в съдебната система само засилват съмненията. Нелепите им обяснения, че някой нарочно си прави записи с всякакви твърдения, още повече увеличават напрежението. Омертата по разграбването на КТБ също се вижда. А вместо действия, идват опити за преиначаване на информация и за заблуда на обществото, че Европейската комисия щяла да прекрати наблюдението в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Всичко това, което имаме като политическа ситуация, си отива. Нещата вече не могат да бъдат удържани така. Ако Цецка Цачева спечели изборите на косъм, това ще стане с пренавиване на изборната машина на Цветанов, което пък ще засили критичните настроения срещу ГЕРБ. А резките действия като обещанието за „ревизия на прехода“, прокурорските обвинения срещу бивши министри и откритото изнудване на избирателите в стил „или избираш мен, или ще видиш какво става“, издават хазартни намерения за предсрочни парламентарни избори. Ако пък Цачева загуби, изборите ще са още по-предсрочни. ГЕРБ върви по нанадолнището, но още не се вижда кой идва зад ъгъла.

Коментарът е от Дойче веле

Коментари

Това го чета от края на 2009 година

в най-различни варианти и преди всички избори. Сменете методиката.

Тя се спуска централно и е

Тя се спуска централно и е еднаква за всички поделения в Източна Европа.

:)

Методиката е стара - "МУЛТИГРУП, ДПС, АТАКА – „СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ“ НА ЛУКАНОВ" Просто сега ДСБ измести Атака от схемата.

Не идва Сорос, със сигурност.

Не идва Сорос, със сигурност. Сорос си отива, а Иван Бедров ще рови по кофите скоро

Идват двете каки ...със записите

"София, 4 ноември /Димитър Абрашев, БТА/ Разследването по случая "Яневагейт" е възобновено, а адвокат Момчил Мондешки е разпитан днес, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Той е потвърдил, че записите са умишлени - това, което казва и в свое интервю." - http://www.bta.bg/bg/c/VI/id/1451810

:)

Идват и мажоритарни избори.
Юго Зомби's picture
Юго Зомби
Югозомби

Какво Иван Бедров така и не осъзна

Тъжно е да се наблюдава как Иван Бедров и останалите пропагандисти, които водят агресивната медийна война на ДСБ срещу ГЕРБ, отбелязват как управляващата партия вървяла по нанадолнището, но не са годни да схванат, че според всички последни социологически проучвания Трайчо Трайков ще получи едва около 5% от гласовете, тоест значително по-малко от 8,9%, получени през 2014-та. Изводът за трезвомислещите хора би бил този: войната на ДСБ срещу ГЕРБ не увеличава значително гласовете за ДСБ и РБ и може би с тоталната си негативистичност дори отблъсква част от потенциалните избиратели, а Радан Кънев така и няма да успее да заеме мястото на Бойко Борисов. Уви, с яростен костовизъм може да се постигне най-много това, усилване на позициите на БСП и ДПС.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

КАК КОЙ?

Радан се изтълкува: „В момента, в който ГЕРБ се отметна от подписа си аз няма как да бъда в едно мнозинство с хора, които са ме излъгали". Тази логика обаче задължава Радан да напусне и РБ, и ДСБ и себе си дори. Казваме РБ да напуснат, но не сме съвсем единодушен. От една страна, ако реформаторите напуснат, няма да има никакви реформи. Ако останат – пак няма да има. Патова ситуация, не ли? Не, разбира се. Защото те легитимират управлението на Борисов пред ЕС и света, придават му реформаторски варак. Докато седят се създава видимост, че всеки един момент могат да се почнат реформи. Така се прикрива нищонеправенето на Борисов. Щото управлението на Борисов прилича на оня импотентния, дето лежал на инат, да тежи. Но няма да напуснат, споко. Както казваше един писател, не от всяко сборище става Оборище. От реформаторското определено не става. Просто го няма Бенковски. Радан не става за Бенковски. А Кунева… Кунева за нищо не става, но нека си остане между нас. Ако я срещна, ще ѝ кажа в лицето какво мисля. Ако ѝ го намеря, де… Владимир Дончев, съратник на Кунева и Даниел Вълчев в царското управление, го е казал дисфемистично: „Който излезе сега от властта ще оцелее в политиката! Който остане сега във властта ще излезе завинаги от политиката! Но много богат! Това Кунева и сие добре го могат!”
Юго Зомби's picture
Юго Зомби
Югозомби

Несмислености по ИванБедровски

"Трето, идеята, че ГЕРБ само трябва да посочи кандидат и той автоматично ще спечели, започна да изглежда леко остаряла на фона на излъчващата паника кампания на Цецка Цачева." Каква е тази идея? Кога е създадена? Кой я е сътворил? Защото тя няма връзка с действителността. ГЕРБ да печели автоматично? През 2011 година Плевнелиев, едно от най-популярните лица на правителството към онзи момент, спечели срещу обединените гласове на бесепари, атакисти и прочие антигербаджии с неголяма преднина от 52,58% срещу 47,42%, и то при негласуване на избирателите на ДПС на втория тур, ако не ме лъже паметта. Това е всичко друго, но не и "автоматична победа".

Не се задава скоро

Не се задава скоро справедливост и върховенство на закона за българите. Има кой да направи съдебна реформа, това е всепризнат приоритет на приоритетите, но въпреки това увисва щом дойде време да се избира? Това противоречие на масата избиращи говори за хронична несигурност в избора, необразованост, и в крайна сметка за тяхното нещастие. Защо все се избира нещастието и после все се оплакваме от него и пак и пак...? Хубаво е, че нещастниците спонтанно и отникъде говорят срещу Радан и ДСБ, белким се разбере какво ги плаши.
Юго Зомби's picture
Юго Зомби
Югозомби

Разбираемо е да Ви боли

когато обявяваните от съмишлениците Ви за "тикви", "милиционери" и "простаци" поддръжници на ГЕРБ Ви прегазват с аргументи. Разбираемо е и по стара костовистка традиция да обиждате инакомислещите, наричайки ги нещастници. Не е разбираемо обаче да пишете взаимноизключващи се твърдения, и то с претенцията нещо в ставащо да Ви е ясно повече, отколото на "нещастниците", а да допускате груби логически грешки и изкривяващо действителността пожелателно мислене. Съдебната реформа била "всепризнат приоритет на приоритетите", пишете. А сега, съветвам Ви, погледнете отново последните социологически проучвания на "Алфа Рисърч", "Екзакта Рисърч Груп" и "Галъп Интернешънъл". На първия тур Трайчо Трайков получава едва около 5%. БСП - над 20%, Обединените патриоти - над 10%, ДПС - около 7%, АБВ - към 5%, Движение 21 - 2%... Сумарно те имат почти 50% или грубо 10 пъти (!) повече от Трайчо Трайков, РБ и ДСБ. При това всички изброени партии или отхвърлят предлаганата от ДСБ съдебна реформа, или имат силни резерви към нея. Действителността е, че това разбиране за съдебната реформа е "всепризнат приоритет на приоритетите" само за електората на ДСБ и отчасти на РБ и ГЕРБ. Отделен въпрос е дали тази ситуация е добра или лоша за българското развитие, но това са реалностите, а политиката е все пак действие в границите на възможното. Помислете върху това, ако и да Ви го казва един "нещастник", "тиква", "милиционер" и "простак", който предпочита логиката и аргументите пред яростните пози и обидите.
Юго Зомби's picture
Юго Зомби
Югозомби

П. п. Уточнение

От изброените по-горе партии и Движение 21 на Татяна Дончева подкрепя реформа на съдебната система, доближаваща се до исканата от ДСБ. Това обаче е формация с около 2% влияние, която не променя общата политическа ситуация. А тя е: поне около 50% от избирателите гласуват за формации, които или напълно отхвърлят, или имат силни резерви към предлаганата от ДСБ съдебна реформа.

Коментарът е от Дойче веле.

Коментарът е от Дойче веле.
 's picture

Бобо

ГРОБ

Докато българина не му уври в тъпата глава , че ГЕРБ бе създаден като поредната мимикрия на КДСарите и техните господари от Кремъл , ще си се въртим в омагьосания кръг на нищо правенето и бавно и методично ще затъваме , апропо това е и целта на Кремълските кукловоди . Нима не забелязваме как методично от 2001г. та до днес всичко у нас върви на развала , с малката разлика че само няколко Прасета стават все по богати , петнадесет загубени години и близо два милиона емигранти , от двеста години това е целта на Кремъл , тук да не останат Българи . Тръгнали да ми говорят за Радан във форума , къв Радан кви пет лева , това ли е проблема , десет години слугувате на един отявлен простак и тъпанар , който всъщност е обикновен страхливец и като чуе Путин напълва гащите .
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ЗА КАКВА "РЕВИЗИЯ НА ПРЕХОДА"

сънува Бедров.. Точно преди 14 години, през 2002 година лицето Бойко Методиев Борисов е главен секретар на МВР. Тогава има списък от 32 приватизационни сделки, както той се изразява сега – „на прехода“, които се проверяват от МВР и прокуратурата. И КАКВО СТАНА, КАКЪВ Е РЕЗУЛТАТА?? Спомня ли си ги Бедров? Та сега се нада, ЧЕ БОКО ВТОРИ ша тръгне да РАЗСЛЕДВА БОКО ГЛАВСЕКА, за несвършената работа тогава. Та БОКО много добре си знае, къде е смело МВР тогава престъпленията на прехода под КИЛИМА в сградата си..
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

А КАКВО СЛЕДВА:

2 октомври: „Ако Цачева не спечели на първи тур, подавам оставка!“ 28 октомври: „Държа на позицията си, че ако Цачева не спечели НА БАЛОТАЖ, подавам оставка!“ 30 октомври: „Няма да подавам оставка, ако Цачева не спечели!“.
 's picture

Виктор Матеев

Едно време

казвахме, че мечтите са безплатни. Но въведохме пазарната икономика и съм 100% сигурен, че мечтата на Бедров "това свършва" е доста добре платена. За пари много мъже се съгласяват да го играят романтични девици. :) Де го това "нанадолнище", особено след местните избори миналата година?
 's picture

kuleto44

А на мен пък ми се струва, че

А на мен пък ми се струва, че Бедров е не само прав, ами даже прекомерно предпазлив,че "ТОВА" наистина свъшва, макар и бавно, както е при демокрацията,а зад ъгъла, каквото да изскочи, ще е по-приемливо от тоя резил на който се нагледахме и търпяхме два пъти по две години.Свивайте знамената приятели от ГЕРБ и се отдайте на по-смислени и приятни занимания. Чао до скив!
 's picture

Милен

Ебати...

Ебато колко веселяшко звучи това, и то само 20-ина месеца след изкочи "по-приемливата оферта" официално да дадат най-репресивната от репресивните служби в една държава на медиен олигарх, бивше "лъвче" на Илия Павлов... Как успявата да го подтискате тоя инстинкт за самосъхранение бе, наистина не го разбирам...
 's picture

15/15

скоро време може и да видите

скоро време може и да видите кой идва зад ъгъла. не се бойте, не са непознати. работили са ви и пак ще го правят.
Гола  Пробойчева's picture
Гола Пробойчева
Цола Драгойчева

Чувство за хумор, моля!

Георги Харизанов 1 hr · Sofia, Bulgaria · Видях бъдещето. Бъдете спокойни. След 5 години Радан Кънев ще номинира Цецка Цачева за втори президентски мандат, без да я пита.
kate pate's picture
kate pate
new

България има нужда от още

България има нужда от още една голяма и добре структурирана партия. Без значение лява или дясна - в днешно време това са само етикети. Алтернативата на ГЕРБ рано или късно ще се появи. И ще я познаем по това че не се опитва да унищожи ГЕРБ, а предлага нови политики. Те няма да обясняват колко е лош Боко. Те ще градят имидж с политики за чист въздух в градовете, за снижаване на шума в градската среда, за сигурност в селата... Примерно ако се появи партия която забрани вноса на по стари от 5 годошни МПС, конфискува пушештите МПС, конфискува тунингованите МПС, смени философията на пътния данък в смисъл - старите коли плащат повече... с две ръце ще гласувам за тях. Но засега няма - занимават ме с двете каки, с разни Буюци, мигранти, огради... и с квотите във ВСС
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Нещата са прости - ще се

Нещата са прости - ще се изсера и ще се разходя в този хубав съботен ден - вие бдете
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Ти друго, освен да "сереш" и

Ти друго, освен да "сереш" и да се изхождаш друго не си правил никога, така че нямаше нужда да го пишеш.
 's picture

Petyo9

Ееех ... тролчета

тролчетаааа.... разбирам ви ви съчувствам! И аз щях да съм толкова безпомощен ако бях на ваше място... Пишете си. Споделяйте. Не ни пречите.
 's picture

15/15

скоро време може и да видите

скоро време може и да видите кой идва зад ъгъла. не се бойте, не са непознати. работили са ви и пак ще го правят.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.