Продава се кметството на руското селище Янтарни, съобщи изданието "Форин полиси".

Новината обяви самият кмет Алексей Заливацки във фейсбук. Той предпочита да направи това, вместо да реше бюджета или социалните разходи.

Заливацки не съобщава цената. Вероятно ще бъде организиран открит търг. Според кмета сградата може спокойно или да бъде превърната в хотел, или да стане частно имение.

Янтарни, чието название в превод означава Кехлибарен, е на брега на Балтийско море. То се намира не къде да е, а в някога процъфтяващата Калининградска област - руски анклав, разположен между Литва и Полша. Някога близостта до ЕС даваше възможност за добър бизнес, отбелязва "Форин полиси". Днес обаче положението е тежко - както заради рецесията в Русия, така и заради наложените от Евросъюза санкции заради нахлуването в Украйна.

Като за капак през април изтече срокът на действие на привилегиите, с които анклавът се ползваше като специална икономическа зона. Той позволяваше на Калининградска област да търгува без мита със съседките си от ЕС. Сега обаче икономиката замря.

И докато местното население се чуди как ще свързва в бъдеще двата края, Западът има съвсем други тревоги, свързани с Калининград, продължава изданието. Европейските и американските ръководители се притесняват, че Кремъл превръща региона в милитаризиран преден пост с цел увеличаване на напрежението в отношенията с НАТО. През октомври Русия разположи там ракети "Искандер", които могат да носят ядрени бойни глави.