Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Малцина са предполагали, че лидерът на БСП Сергей Станишев ще разтресе държавата по-силно, отколкото това направи лидерът на ДПС Лютви Местан, чрез който - както е известно -  говори Ахмед Доган. Но се случи. Изявленията на Местан за предсрочни избори до края на годината промениха само настоящата политическа обстановка. Докато инициативата на Станишев за въвеждане на задължително гласуване променя политическата ситуацията за години напред.

Освен това изявлението на Местан до голяма степен беше очаквано. Подобни сигнали започнаха да идват от ДПС веднага след евровота. Докато ходът на Станишев бе изключителна изненада. Очакванията бяха той просто да каже кой от вариантите на ДПС за предсрочни избори приема. Но той се опъна, че тези избори трябва да са не само предсрочни, но и да се проведат по нов регламент.

Вярно, идеята за задължително гласуване не е нова и БСП досега бяха категорично против нея, което поставя партията в леко неудобно положение. Ударът обаче е толкова силен и толкова добре насочен, че обръщането на палачинката ще мине почти незабелязано. Отдавна е известно, че единственият ефективен начин за борба с контролирания вот е повишаването на избирателната активност. Отдавна е известно също така, че това е и единственият начин ДПС да престане да консумира много повече власт, отколкото заслужава. Вярно, партията има железен електорат, но той трудно ще надхвъли сегашното си количество от около 500 000 души. Тези гласове са едно при 50% активност и съвсем друго при 70-80% активност на парламентарни избори. Дори допълнителни 100-200 хил. гласа за ДПС няма да дадат на движението същата тежест, която то има в последните години, не само в този мандат.

Мнозина подценяваха Станишев, но очевидно са бъркали. И може би не трябва да се подценява човек, който в собствената си партия успя да се пребори с Георги Първанов - до скоро непоклатим авторитет на "Позитано" 20 и последният лидер, при който БСП е печелила убедително избори. Станишев се оказа змия в пазвата на ДПС, с каквато Ахмед Доган и комапания все още не са се срещали. В крайна сметка за задължителното гласуване лидерът на БСП има и подкрепата на ГЕРБ, което го прави доста по-добър политик от досегашната представа на обществото за него.

Разбира се, всичко зависи от това дали и как ще се реализира идеята за задължителното гласуване. Вярно, то съществува в 33 страни по света, включително Белгия и Гърция. Пред задължителното гласуване обаче има много рискове, особено като се има предвид не особено качествената изборна администрация у нас. Заради всичко това е възможно ухапването на змията да се окаже просто джафкане на пудел. Това обаче е бъдещето. В настоящето Станишев удари ДПС така, както малцина са го правили и това няма как да му бъде оспорено. 

 

Ключови думи

Коментари

Питащият

Защо се заблуждавате, че нещо ще се промени. Бързат докато балонът Бареков не е спихнал защото наляха там много пари, а той е заместника на Сидеров. Задължителното гласуване няма да промени много защото тези,които се страхуват от закона са дъртите пенсии, а младите като се ядосат или няма да отидат или ще пуснат "екзотичен" вот, или невалидна бюлетина. В крайна сметка шанса да спечелят отново сега е по-висок, отколкото след зимата и натрупаните негативи от неизпълнените обещания. Много точно са си направили сметката.Все още в ляво няма истинска лява партия като тази в Гърция, а пишман реформаторите едва ще се закачат за 4-те процента.

sh*t

Това няма как да стане в България. Тоест, едва ли администрацията ще се оправи с такава задача.

qli

Азащо им плащат трябва да се справят не само пари да взимат

Изненадан

Напълно споделям казаното. Станишев днес показа защо е на такъв висок пост в Европа. Вече съм за коалиция ГЕРБ-БСП.

БГ

Сега от ГЕРБ и АТАКА трябва да приемат идеята за задължително гласуване НА ВСЯКА ЦЕНА !!! Така се приключва с единият от туморите на прехода - ДПС, а разни герои от сорта на Ковачки и Бареков, също падат в канала. Задължителното гласуване има една основна функция - обезсмисля купения и контролиран вот. Не съм привърженик на нито едната от трите партии, но ако прекарат това - БРАВО ОТ МЕН !

Анди

Но и едва ли ще му бъде простено от Доган.

Чудещият се

При задължителното гласува нашето право да гласуваме или не, се превръща в задължение. Нарушение на Конституцията - трябва да се промени текста.

Аз

Глупости. Вчерашното изявление на Местан дойде на комунягите като удар с мокър парцал и сега те са в ступор. В Безсилието си са измислили безумието за задължително гласуване, което едно, че няма да мине, и второ, няма нищо да промени. Серж се опитва да показва мускули пред ДПС, но изглежда само още по-смешен и жалък. Ако рекат, ДПС могат утре да бутнат кабинета, а Серго ще мига на парцали и ще реве как Местан го прелъстил и изоставил

политически неграмотни

Много от коментиращите нямат и понятие от начина на броене и образуване на процентите при избори каквито и да са те .Ако се въведе задължителното гласуване ,ще е почти безмислено контролирането и купуването на гласове. Защото при избирателна активност 80% тия 17% на ДПС от Евроизборите щяха да се изчислят примерно на 7% и 10% на Баречката можеше и да не му стигнат и за минаване на бариерата за Евровота . При парламентарни е още по огромна разликата при 30% и при 80% избирателна активност.Защото ако при едната 500к гласове на ДПС им осигуряват 30 депутата при другата ще се радват и на 5/6 места ...така че с две ръце за задължително гласуване. Аз само бих допълнил и цензов праг при гласуването а не разни неграмотни от различните етноси под строй да ми гласуват без да знаят даже за кой.

Даниел

И аз съм за задължителното гласуване, но още повече подкрепям идеята за образователен ценз.

Задължително гласуване, задължително средно образование и електронно гласуване - само така ще можем да се преборим с платения и контролиран вот. А свадата между СерГей и депесарите истински ме забавлява!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.