"Трябва да имаме истински съд, не "Господари на ефира".

Това каза кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Изказването му бе в рамките на дебат, организиран от инициативата "Правосъдие за всеки", която изпрати част от кандидат-президентите въпроси, свързани със съдебната реформа. Предаването на Нова тв "Господари на ефира" често е търсено от гражданите като последна инстанция за разрешаване на техните проблеми. 

Кандидатът на РБ даде и друг пример за това как българите предпочитат да се обърнат към тв предаване, вместо към съда.

Той разказа, че при една от обиколките си из страната е имал среща с човек, който имал имотен проблем, но вместо да се обърне към съда потърсил помощ от телевизионното предаване на Милен Цветков.

"Понякога и при тях не е сигурно кой плаща музиката", каза Трайков по адрес на медиите.

Трайков коментира и защо Румъния изпревари България по отношение на съдебната реформа.

"В Румъния се смяташе, че страната е в абсолютна безизходица. Румъния беше по-корумпирана държава от България, те ни гледаха със завист. Свалиха ни визите 6 месеца по-рано, отколкото на тях. Сега докъде сме стигнали? Щом от тази ситуация беше възможно да се случи при тях няма причини да не може да се случи и при нас", каза Трайков.

Според него една от разликите между България и Румъния е, че в "Чаушесковото Секуритате не са били приятели с КГБ на времето".

"Румънската корупция си остана латинска, френско-италианска, малко с по-кадифени ръкавици. Нямаше въоръжени грабежи, убийства, кражби на коли.. Съветският модел на прехода не беше изнесен в Румъния, както у нас. Хората, които са се захванали да правят съдебната реформа все пак не са били чак толкова непосредствено физически заплашени, колкото в България", обясни Трайков.

Според него съдийската гилдия е по-демократична от прокурорската. Трайков смята, че правото на президента да се обръща към нацията и към парламента е изключително силен инструмент.  И все повече хора разбират важността на темата за съдебната реформа и тя вече не може да се замете.

"Прокуратурата не трябва да се основава на военния модел. Тя трябва да приема съвременни демократични принципи. Няма как да оставим всички в системата да зависят от волята на един човек, главния прокурор, който е безконтролен извън системата", заяви Трайков.

От "Правосъдие за всеки" отчетоха, че отговорите на Трайков съвпадат с техните виждания за съдебна реформа.

Кандидат-президентът на реформаторите се обяви против "управление чрез социология". Според него политиците в момента отказват да бъдат лидери и подлагат важни решения на пряка демокрация. Трайков заяви още че ще налага вето на всички важни закони, които са приети с по-малко от 121 гласа в парламента.

Въпросите, които от "Правосъдие за всеки" изпратиха на кандидат-президенти в кампанията си може да видите на http://pravosadiezavseki.com/2016/10/23/i/