Карловската Куршум джамия е осъмнала с циничен надпис днес. Това става ясно от съобщение на партия ДОСТ. В позиция на партията посегателството срещу джамията се определя като гавра с религиозните чувства на "най-голямото коренно мюсюлманско малцинство в цяла Европа" и с българските демократични традиции и историческа памет.

"Езикът на омразата не е будителство, а подбудителство към извършване на тежки престъпления срещу различните по етнос, вяра и език – само по себе си престъпление от общ характер. Докато това подбудителство остава ненаказано, докато се радва на престъпно съучастие под формата на мълчаливо подминаване от всички български партии и институции, все по-често агресивният език на омразата ще преминава в агресивно поведение и действие."

Това казват още от ДОСТ. И призовават МВР, следствието, прокуратурата и съдът да разкрият и накажат извършителите и поръчителите на престъплението.

От формацията са на мнение, че чрез нагнетяване на етническо напрежение се поражда риск за националната сигурност на България, а политическата отговорност за това е на крайните националисти и "техните съучастници в лицето на другите системни партии", които правят компромиси с тях в името на властта.

"Нашият призив към премиера Бойко Борисов е най-сетне да проумее, че крайният национализъм е антинационален по своята същност. Призоваваме и него, и всички останали демократични партии – подобно на ДОСТ, да осъдят остро вандалското посегателство срещу мюсюлманския храм в Карлово, защото противодействието на езика на омразата и на неговите конкретни проявления следва да е политическо и институционално.. Призоваваме кандидатите за президент на Република България, и най-вече г-жа Цецка Цачева, категорично да осъдят грубата провокация, която неслучайно е извършена в разгара на предизборната кампания", се казва още в позицията на ДОСТ.

От партията вече заявиха, че на президентския вот ще подкрепят именно Цачева.