- А вие какво направихте, г-н Трайков - вие коя корупция спряхте - въпрос от Пламен Орешарски.
- Спрях "Белене" - отговаря кандидат-президентът на РБ.
- Спряхте и ще си плащаме милиарди - репликира Орешарски.

С такива единични припламвания общо взето вяло мина дебатът между Красимир Каракачанов, Ивайло Калфин, Трайчо Трайков и Пламен Орешарски по Нова тв. В студиото се събраха четиримата кандидат-президенти, подкрепени или издигнати от парламентарно представени партии, само че без двамата кандидати, които според социологията имат най-големи шансове за балотаж - Цецка Цачева и Румен Радев. Това беше и встъпителната тема на участниците, които се включиха в дебата.

Красимир Каракачанов (ПФ-"Атака"): "Не знам защо двама от кандидатите, които са най-велики, решиха да бягат от дебата. Нека тези, които решиха, че са назначени за балотажа, си получат заслуженото на изборите.:

Ивайло Калфин (АБВ): "Добро утро на двамата отсъстващи. Може да научат нещо от този дебат."

Трайчо Трайков (РБ): "Тези, които се крият от дебати, вероятно ще се крият и от хората."

Пламен Орешарски (подкрепен от ДПС): "Отсъстващите ми приличаха на кандидат-президент и вицепрезидент. Отсъстващите много харесват да си дебатират помежду си."

Оказа се, че Орешарски се гордее с мандата си на премиер, по време на който "защитил страната":

"Защитих югоизточната граница, започнах изграждането на оградата и защитих страната. За цялата 2014 г. са влезли само 6000 бежанци", каза бившият министър-председател.

Според Трайчо Трайков пък: "Някой каза, че трябва да се поддържа балансирана политика с Русия, въпросът е – дали Русия иска."

Каракачанов пък директно нападна сегашния президент и изчисли щетите, които Плевнелиев нанесъл с едно изказване:

"След глупостите, че ще правим с Румъния и Турция обща флота в Черно море срещу Русия, изгубихме между 400-500 млн. евро от туристи, които не дойдоха", каза кандидатът на ПФ и "Атака", като поясни, че "там (в Русия, б.р.) е ясно, че всичко е централизирано“.
 

Каракачанов се прояви и като визионер за общото европейско бъдеще:

„Европа ще се промени окончателно, ако в европейските държави властта бъде взета от национално-отговорни политически формации - ако аз бъда избран за президент“ - скромно даде пример той.

С изключение на общите нападки срещу двамата големи отсъстващи, интересни бяха единствено епизодичните припламвания между кандидата на реформаторите Трайчо Трайков и независимият, но подкрепен от ДПС Орешарски. Те се паднаха един до друг и физически в студиото.

По съдебната реформа "топката подаде" Орешарски, който каза, че "някои сили в кабинета се опитаха да сменят някои кадри и като не успяха да сменят кадрите, обявиха, че съдебната реформа се е провалила."

А Трайков каза, че да очакваме желание отвътре не става:

- Дали не се увличаме – тази конституция я сменяхме няколко пъти от 2006 г. - каза Орешарски.

- Защо не работи тогава съдебната система - пита Трайков.

- Защото се намесваме в нея - пак Орешарски.

- Как си представяте главният прокурор да каже: аз не искам вече да съм началник на всички прокурори, искам пред вас в парламента да се отчитам, и искам, ако нарушавам правилата, да ми направите импийчмънт. Аз такова мнозинство не съм виждал като тези 204 души - мнозинството срещу реформата - обяви Трайков.

- Ние искаме да я реформираме системата, но КОИ ние - смирено заключи Орешарски с идеята, че нищо не трябва да се пипа в правосъдието.

- Когато аз стана президент, няма да задавам въпроса „Кажи си, Иване“, а ще казвам "Защо, Иване" - бойко се намеси Каракачанов.

Ето как отговориха 4-мата кандидати на еднотипните въпроси по темите за:

Социалната политика

Каракачанов" Не е нормално пенсиите да са по-ниски, отколкото в съседните балкански страни, които не са членки на ЕС."

"Справедливо е минималната пенсия да е 300 лв. Това не решава проблема, смята Калфин. Решението е да бъдат преизчислени спрямо новите осигурителни прагове."

"Минимална пенсия от 200 лв. е срам в европейска държава, но са такива, защото парите изчезват, намеси се Трайчо Трайков.

Той даде пример, че на година изчезват между половин и едини милиард за картела на горивата, има 30-40% "данък ДПС" от всяка обществена поръчка, отишли са 4 млрд лв. за КТБ, 3 млрд. за Белене. "Ето къде изчезват парите са пенсии - ето ви по едни 2500 лв. за всеки пенсионер", обясни той.

"Кой хвърля ръкавицата - представител на Реформаторския блок, приватизаторите, които съсипаха България за десетилетия. Би трябвало приватизаторите да имат малко повече скромност. И малко повече съзнание кого представляват", репликира Орешарски. 

Той подчерта, че е "работил в тоя период" и може много да разкаже на Трайков за неща, граничещи с престъпление. А пък кандидатът на реформаторите каза, че не се и съмнява в това, но тогава той самият е работил в частния бизнес и е разчитал само на собствените си знания и умения.

"Но вие трябва да разкажете какво знаете...", обърна се иронично Трайков.

Калфин призова: "Да прочетем новата си история и да видим къде сбъркахме. Трябва да търсим друг профил на икономиката - не такава ниско квалифициран труд и износ на суровини."

Борбата с бедността - инструментът е икономическият растеж. Аз като президент бих поставил това като основен приоритет. Бих разглеждал темата за бедността на КСНС, обеща Орешарски.

Трябва да има възмездие, но трябва да направим ревизия на т.нар. инвалидни пенсии, намеси си Каракачанов. В цели махали в Плевенско 90% са болни от астма, а другите от епилепсия. Това не е възможно, според него.

Корупцията

Калфин - Всички опити да се промени съдебната система минава през Велико народно събрание. Ако е необходимо ВНС и нова конституция, нека ги направим.

Според Каракачанов всичко срещу корупцията започва от личния пример - на политиците, премиер, президент и няма нужда от "измислени реформи". Той обяви, че „отгоре до долу всичко е проядено“, без да стане ясно като представител на управляващата в момента коалиция ли говори.