Новото руско оборудване за "Белене", за което НЕК бе осъдена от руската "Атомстройекспорт", е възможно да се монтира на площадката на АЕЦ "Козлодуй". За този вариант говори вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Тази сутрин" по бТВ.

"Стои опцията за използване на един от реакторите в „Козлодуй“. Ако се коментира подобен вариант, той няма да се прави по начин, по който е стартиран проектът. Ще се прави на базата на изключително ясен анализ какви ще са разходите, какви ще са ползите и това няма как да се случи само във формат "Министерски съвет", каза вицепремиерът.

По думите му вариант за 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" е напълно възможен при положение, че се сдобием само с един реактор от руската страна. Везните в този случай се накланяли към "Козлодуй", защото по технологични причини нямало как ново ядрено съоръжение да бъде само с един реактор.

"В реда на нещата е, ако реакторът е един, той да бъде монтиран на площадката на „Козлодуй“. Но ако се стига до подобно решение, това ще е след пазарни проучвания, консултации с всички големи умове на България и в енергетиката и с всички икономисти", добави Дончев.

Вицепремиерът все пак не изключва и варианта за изграждане на нова ядрена централа в Белене. Въпросът ще строим ли АЕЦ "Белене" бил като от бригадирското движение. За такива големи проекти на първо място трябва да е сигурността, на второ - икономическите ползи. Проектът никога не е бил пазарен, но не без основание се твърди, че е корупционен, спонтанен, може би емоционален, добави Дончев.

"Първо трябва да се опитаме проектът да бъде реализиран с частни инвестиции. Една приватизационна процедура – честна, прозрачна, би отнела време до средата на 2017 г. Тук е редно да отбележим, че българският пазар на електроенергия няма как да поеме подобно производство, няма такова търсене. При всички случаи трябва да се мисли в регионален мащаб", каза още вицепремиерът.

И последният вариант за руското оборудване е за препродажба. За това са водени преговори и с Иран, както и със самата руска страна.
 

По повод обвиненията срещу бившия министър на енергетиката от ГЕРБ Делян Добрев, Томислав Дончев заяви:

"Той ще има възможност да докаже невинността си. Той постъпи по най-мъжкия начин, веднага пусна искане за сваляне на имунитета. Няма как този, който е спрял икономически неефективен, неоразмерен и според мнозина корупционен проект, да бъде най-виновен. И изобщо да е виновен".

Във връзка с откритите залежи от нефт в Черно море от френската компания "Тотал", вицепремиерът коментира, че проучванията са на ранна фаза и тепърва ще станат известни количества, рентабилност на извличането, както и дали има други въглеводороди - природен газ.

"България при всички случаи ще спечели от това и то много, стига да има достатъчно количества. При всички случаи в дълбоко Черно море всички проучвания показват, че има потенциал за добив на нефт и газ. Задачата на България е да си подреди картите по най-добрия начин, за да може да извлича максимални ползи. Това категорично е шанс за енергийна независимост", довърши вицепремиерът.

От думите на Томислав Дончев се разбра, че България изключително трудно ще запази портфейла в Европейската комисия на Кристалина Георгиева (вицепрезидент плюс ресор "бюджет"), която в петък подаде оставка и обяви, че отива на много висок пост в Световната банка.

"Трябва да отбележим, че няма система за наследственост. Новата българска кандидатура със сигурност не получава автоматично същия портфейл", обясни вицепремиерът и добави, че кандидатури в запас има достатъчно, визирайки изключително подготвени българи и българки.

Според Дончев за издигането на президента Росен Плевнелиев има времеви проблем, тъй като мандатът му приключва в края на януари 2017 г., а постът в ЕК трябва да бъде зает още в първите дни на новата година.