"Пред изключително съдбоносен избор сме. Когато можем да се възползваме от правата си като европейски граждани – да живеем, работим, учим, да се лекуваме, където искаме в Европа, дали има поне 50% шанс да изберем България? Това е нашата голяма задача като държавници и нашата голяма болка“, каза на среща с граждани на Добрич кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

В България все по-остро усещаме липсата на справедливост, а решението е свързано основно с промяна в системата за правосъдие и върховенство на закона.

„Това е основен приоритет, защото всичко останало е функция на този голям приоритет. Президентът трябва да е като фенерчето, което осветява посоката за промяна“, заяви Трайков.

Вчера се получи поредното доказателство - писмо от председателя на ЕК г-н Юнкер, който трудно може да бъде обвинен, че помага на кандидат-президентската ни кампания. В него се казва, че мониторингът не само няма да бъде отменен, а ще бъде разширен и в други сфери на съдебната система – и в прокуратурата, и в следствието, и в съда.

„Като български демократ искам да видя резултат, от друга страна ме е срам, че се налага да получаваме външен съвет за това как трябва да си свършим работата“, подчерта Трайков. По думите му изконният български патриотизъм е да осигурим добър, достоен живот на хората, част от образована и свободна Европа.

Кандидатите за президент и вицепрезидент Трайчо Трайков и Съби Събев на среща в Добрич.

„Мислехме, че вече сме го постигнали, но се оказа, че има още работа за вършене. И когато чувам кандидатът на БСП Радев да твърди, че е съвсем в реда на нещата държава като Русия да окупира територии на своите съседи, защото така им е харесало, много искам и бих платил екскурзия на г-н Радев до Кърджали и Хасково да го каже лично на хората там. Да им каже, че големят съсед може да си хареса парче от България“, заяви Трайков.

За мен е опасно и надявам се не симптоматично за нас като народ, че масово в тази кампания кандидат-президентите споделят подобни възгледи и трудно се намира убеден глас, който да им опонира, допълни още той.

„Надявахме, че кандидатът на ГЕРБ ще влезе в тази роля, като партия с дясно центристка, проевропейска ориентация, за съжаление не го виждаме. А кандидатите на Кремъл, като ги почнете, не знаете къде да свършите. И кандидатите на Държавна сигурност също. Това са наследниците на хората, които се опитаха да направят стотици хиляди българи македонци, а следващата им цел била да създадат добруджанска нация и добруджански език. Те са си сложили европейски дрехи, влезли са в Европейския парламент, но когато ги изкарате извън заучените, клиширани фрази виждаме, че има още за какво много да се борим. Трябва да се борим за демокрацията всеки ден, защото не ни е дадена даром“, каза още кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ