"Ами, по съвест всеки гласува, като няма критерий, какъв да е критерият? Човешко е."

Това заяви днес зам.-председателката на Централната избирателна комисия Мария Мусорлиева на въпрос на Клуб Z какви са критериите, по които Комисията решава кои договори за медийни пакети да приеме и кои да отхвърли.

След като Върховният административен съд (ВАС) отряза идеята на ЦИК да не зачита "местните" вестници (всъщност - регионалните, б.р.) и информационните сайтове за медии, членовете на Комисията решиха, че най-добрият начин е просто да гласуват поотделно всеки договор за медийно отразяване на изборите и референдума. При първото задаване на въпроса се намеси говорителят Александър Андреев, който обясни как се случва това:

"Всеки един от договорите за медийните пакети влиза в зала, той се докладва, и комисията, евентуално всеки един от членовете има право да изрази своето мнение или становище, на основата на изразените становища или формирано мнение договорът се подлага на гласуване и одобряване. В момента, в който договорът събере необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите, той се одобрява и започва плащането."

Мусорлиева поясни след това:

"ЦИК, тъй като няма критерии в закона, а те трябва да са там, опита да въведе някакъв критерий, който с абсолютно право падна в съда. Защото съдът е последователен в съдебните си решения, в които казва, че ЦИК не може да дописва закона. ЦИК може да спазва правилата, които са в Изборния кодекс, и да ги привежда в действие, но не може да дописва правила."

На въпрос на Клуб Z към тях: те лично по какви критерии са гласували "за" или "против", Андреев каза:

"Не може така да бъде поставен въпросът. Имайте предвид, че в рамките на медийните пакети множество договори се докладват и в зависимост от договорите, които се докладват, и отношението на всеки, се гласува."

Попитахме гласуването в зависимост от коя характеристика на договора е - размера, между кого е сключен, или нещо друго?

"Не бихме могли да коментираме така поставен общо въпроса за всичките договори", отсече Андреев.

След края на брифинга той добави, че всеки може да се запознае с доводите на сайта на ЦИК, където са качени видеа от заседанията и стенограми.

Какво се чува на тях? 

Когато ЦИК разглежда договор между Единната народна партия и Клуб Z (на стойност 720 лв) преди гласуване няма коментари, обсъждания или заявяване на позиции, видеото обаче прави скок, типичен за допълнителна редакция. В залата се чува реплика на една от дамите:

"Те си мислят, че така ще минат между капките. А трябва да ги... ми ще ги отказваме."

Едва 13 от 22-мата членове са в залата, 8 гласуват "за", 5 "против" - Пенев (Атака), Баханов (ГЕРБ), Мусорлиева (Атака), Райков (АБВ) и Сюлейман (ДПС). Тоест, за две трети е трябвало осем души и половина...

От залата отсъстват 9 членове на Комисията - говорителите Александър Андреев и Цветозар Томов, и членовете Христов, Ивков, Ганчева, Нейкова, Сидерова, Солакова.

"Колеги, гласувах против, тъй като медийната услуга се предлага от интернет сайт, такава е медията, което не е възможно според нашето решение“, обяснява единствен гласа си Владимир Пенев.

Това обаче не пречи на Комисията по-късно да одобри договори на други сайтове.