В германското село Калщад в Рейнска област, откъдето някога дядо му Фридрих е емигрирал в САЩ, Доналд Тръмп се ползва с доста лоша репутация, пише в. "Монд".

Самият Тръмп, който се изправя на 6 ноември на президентските избори срещу Хилъри, обяснява успеха си със своите "фантастични германски корени".

"Хората от Калщад са силни и заслужаващи доверие. Аз се смятам именно зда такъв. Да, аз спадам към силните хора, на които може да се вярва. Винаги идвам навреме. Обичам качествените неща. Всичко това е германска култура. Гордея се, че имам германска кръв. Не се налага да се съмнявате в това. Това е просто класа", каза Тръмп през 2011 г. в разговор с режисьорката Симона Вендел. Тя дойде да го интервюира за филма си "Кралете на Калщад". Двамата се срещнаха на върха на Кулата на Тръмп в Ню Йорк.

Но ако милиардерът обича Калщад, където никога не е стъпвал, това съвсем не означава, че в Калщад имат високо мнение за него, отбелязва "Монд".

През октомврийските сутрини в едно от малкото селски кафенета името му предизвиква в най-добрия случай безразличие, а в най-лошия - гневно отхвърляне.

"Тръмп няма нищо общо с нас. Той има същинска мания за величие", казва един от посетителите.

А друг допълва:

"Ако беше кандидат тук, нямаше да има никакъв шанс да бъде избран."

В селското гроблище са запазени два надгробни камъка с фамилията Трумп.

Същата сдържаност цари и в местната туристическа агенция. Когато Тръмп станал кандидат-президент на САЩ, там решили да не правят реклама с името му. Такава стъпка не би се отразила положително на имиджа на агенцията, смята директорът й Йорг Дор.

На обграденото от лозя малко гробище в Калщад има само два гроба на далечни роднини на Доналд Тръмп, върху които е изписана фамилията Трумп (така тя звучи в оригинал на немски език - б.р.). Няма никакви следи, напомнящи за Фридрих Трумп - дядото на Доналд, роден през 1869 г. в семейството на винар, което имало 6 деца. Той заминал за САЩ на 16-годишна възраст, за да забогатее, а много вероятно - и за да се спаси от военна служба. Той починал през 1918 г., 28 години преди раждането на Доналд.

Ако републиканският кандидат-президент на САЩ някога дойде в Калщад, той винаги може да се отбие в къщата на улица "Фрайнсхаймер" номер 20. Там се намира домът на прадедите му. Вероятно там ще го приемат по-добре, отколкото някой пристигнал журналист, под чийто нос сегашната собственичка веднага ще хлопне вратата, стига да чуе името на милиардера.

"Просто ни писна от Тръмп", споделя жената.