"Прокуратурата е като руска мечка - спи зимен сън и се събужда само по време на избори, за да се нахрани с политичерско влияние."

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Повод за изявлението му станаха последните действия на прокуратурата, свързани с казуса АЕЦ "Белене".

От ДСБ смятат, че системната намеса на прокуратурата в България е ясен знак за разпада на институциите и подмяна на принципа на законността от модел за обслужване на политически интереси. Според тъмносините мълчанието на основните партии е знак за зависимост и страх, което е морално и политическо съучастие в подмяната.

От ДСБ припомниха, че основните т.нар. системни партии са подкрепили през декември 2015 г. подмяната на конституционните промени, като най-голяма отговорност в това отношение носи най-голямата партия - ГЕРБ. Кънев изтъкна, че в ГЕРБ не са си взели поука от случая "Костинброд" и са допуснали той да се повтори при всеки следващ вот с ролята на прокуратурата в скандала КТБ и сега с предизборната злоупотреба с казуса "Белене".

"Всяка сряда в 9 часа Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров имат среща, на която обсъждат кого ще пожалят и кой ще е следващият".

Това каза пък зам.-шефът на ДСБ Атанас Атанасов. Според него границата между изпълнителната власт и прокуратурата е размита и прокуратурата работи като специална служба.

"Тази седмица обаче нещо се случило и в понеделник бе проведена тази операция, може би, и предната сряда са се договорили. Но забележете, няма операции на прокуратурата, които да засягат ДПС", отбеляза Атанасов.

Кънев допълни, че не е против прокуратурата да разследва казуса "Белене", включително да разпита Трайчо Трайков, който сега е кандидат-президент на Реформаторския блок, но бе енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов. Според него обаче това не трябва да става по време напредизборна кампания.