"Не съм виновен за нищо, това много бързо ще се докаже в съда. За далаверата на хилядолетието "Белене" се надявам да бъдат намерени истинските виновници. Искам да припомня, далаверата "Белене" бе спряна с мой подпис, само няколко дни след като станах министър."

Това обяви минути след като се отказа доброволно от депутатския си имунитет бившият министър на икономика Делян Добрев. 

Днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрани да снеме имунитета на народния представител от ГЕРБ във връзка с доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура, които уличават Добрев в умишлена безстопанственост по време на министерския му мандат, заради която "НЕК" ЕАД е била ощетена в размер на 4,56 млн. евро.

Добрев добави, че това е било първата му работа на първото му заседание на Министерския съвет. Заедно с него в парламента днес беше и вицепремиерът Томислав Дончев, който говори в негова защита от името на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

"Аз съм тук да кажа от името на Изпълнителната комисия, че колегата Добрев се ползва с нашето доверие и подкрепа и се надяваме колкото се може по-скоро той да има възможност да докаже невинността си. И приветстваме действията на прокуратурата по отношение на усилията й да намери виновници за "Белене". Не може да имаме щета от порядъка на милиарди и да няма виновен", заяви Дончев.

Журналистите се опитаха да попитат защо след прекратяването на "Белене" обаче Добрев е продължил договора с "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" ("Парсънс") по обществена поръчка за избиране на архитект-инженер за АЕЦ "Белене", поръчка, по която "НЕК" ЕАД са продължили да изплащат пари. Той обаче игнорира въпросите.

"Нямам какво повече да ви кажа, защото всеки момент ще ми бъде повдигнато обвинение. Ще разберете повече по време на процеса. Заявявам съвсем отговорно, че този проект е спрян с мой подпис няколко дни, след като станах министър, и се надявам да бъдат намерени истинските виновници", повтори Добрев неколкократно, благодари за медийното присъствие и си тръгна.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов обаче обясни пред бТВ, че по времето на Добрев не е имало нито едно плащане към "Парсънс". Най-големите плащания към тази фирма били извършени от Драгомир Стойнев, който бе икономически и енергиетн министър в мандата на Пламен Орешарски.