“Ако Ангела Меркел е готова отново да се кандидатира за федерална канцлерка, то тя има пълната ми подкрепа.”

Това заяви днес за в. “Мителдойче цайтунг” Герда Хаселфелт, председателката на групата на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) в Бундестага.

Малко уточнение. Християндемократическият съюз (ХДС) и ХСС се наричат "сестрински партии", заедно се явяват на избори и имат обща парламентарна фракция, но вътре в нея всяка партия има лидер на своята група.

Според Хаселфелт в момента ХСС и ХДС били на път да изяснят малкото си различия. И двете партии трябвало да обединят силите си срещу политически противници.

Дни по-рано евродепутатът и вицешеф на ХСС Манфред Вебер заяви пред сп. "Шпигел":

"Меркел е нашият кандидат за канцлер. Това е вън от съмнение. Бих си пожелал това незабавно да бъде потвърдено – от нея и от нас."

Подобна подкрепа от баварците идва доста изненадващо. Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер не престава да критикува Меркел заради политиката ѝ по бежанската криза и настоява за налагане на горна граница за прием на мигранти. Меркел е категорично против. Зеехофер заплаши да я даде на Конституционния съд и дори на парламентарните избори догодина ХСС да се яви за първи път самостоятелно.

Сега изглежда томахавките са заровени. Нито Хаселфелт, нито Вебер биха застанали категорично зад нова кандидатура на Меркел за канцлерка без съгласуване с партийния си лидер.

От своя страна бившият председател на ХСС Ервин Хубер заяви:

"Госпожа Меркел трябва отново да се кандидатира за канцлерка. Тя е световно признат политик, най-добрият лидер на политическия център в Германия и така единствената, която би могла да гарантира успех на федералните общи избори."

Засега Ангела Меркел пази пълно мълчание по евентуална нейна кандидатура за четвърти канцлерски мандат. Тя не е политик на необмислените действия. Общите избори в Германия ще се проведат есента на идната година. Дотогава тя има време да прецени шансовете си и по-скоро тези на нейния ХДС за изборна победа. Естествено, сегашната подкрепа от страна на ХСС са сериозен аргумент в полза на нова нейна кандидатура.