Бившият министър на правосъдието (2014-2015) Христо Иванов обяви пред BITelevision, че в момента се договаря следващият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Тези, които ще направят договорката, няма да допуснат грешката на Фидосова в него да влязат и прилични хора. Шест човека са в момента. Положението е тежко, но хората, които се борят, ми дават надежда“, обясни Иванов.

Подалият оставка след провала на конституционната реформа Иванов обясни, че не се приема за последния мохикан на реформата, защото има хора, които се борят отвътре.

„Вътре във ВСС има една опозиция, която води много тежка война и те трябва да бъдат подкрепени“

Христо Иванов каза, че изборът на следващия президент ще бъде направен в Сарая.

„Радев и Цачева при балотажа ще бъдат на кантар и ДПС ще реши. Ходовете на ДПС да анонсират своя кандидат означава, че те ще направят сделката максимално видима. Което качва още повече цената. На премиера ще му се наложи не само да иска тази подкрепа, но и да обясни публично през медиите това решение“.

За това „на тезгяха“ били извадени и предстоящият избор на нов председател на Върховния административен съд следващата пролет и нов състав на ВСС следващата есен.

Христо Иванов обясни, че начело на Върховния касационен съд и Софийския градски съд са били избрани свестни хора – Лозан Панов и Калоян Топалов, „поради бързината и прозрачността“.

Поради което сега Цацаров иска да изземе от СГС делата за корупцията“, продължи Иванов.

Той разказа, че наскоро чел два „пеевски вестника“. По повод рождения ден на главния прокурор Сотир Цацаров бил прочел „изключително срамни журналистически текстове“, в които пишело за хобито му, а нямало нищо за свършена работа.

Христо Иванов повтори тезата си, че ключът към промяната е отстраняването на Сотир Цацаров от поста на главен прокурор.

„Премиерът обявява, че трябва да има разследване на енергетиката и прокуратурата се задейства. Но ние този филм сме го гледали. През 2013 година имаше пресконференция и ние знаем как ще свърши този филм“.

Иванов призова за независима проверка на разговорите от „Яневагейт“. Определи думите вътре като „банален кухненски разговор на онзи кръг от хора, който се разпорежда със съдбата на тази страна.“

„Докато продължава с тази безотговорност, България ще се движи с по няколко милиарда годишно назад... Ключът е в Цацаров, само че той не го слага в ключалката. Имаме още до 2020 година да чакаме края на мандата му. Колко още милиарда ще изчезнат? Този човек трябва да си ходи, за да понесе някой отговорност“.