Виден член на академията, която присъжда Нобеловата награда за литература, нарече тазгодишия лауреат Боб Дилън "арогантен" заради пълното му мълчание, откакто стана ясно, че е носител на отличието за 2016-а, предава АФП.

Американският певец не е отговорил на многократните телефонни обаждания от Шведската академия, нито по някакъв начин е реагирал публично на новината. Лаконичен анонс се появи само в страницата му във Фейсбук. В петък пък стана ясно, че за кратко Дилън е бил описан в официалния си сайт като носител на наградата – по-късно тези думи са били изтрити.

„Това е неучтиво и арогантно“, коментира поведението на певеца шведският писател Пер Вастберг - член на академията, пред обществената телевизия СВТ.

Вечерта на 13 октомври, деня, когато бе оповестен лауреатът за литература, Дилън имаше концерт в Лас Вегас, на който изпълни свои песни и не каза нищо за наградата пред феновете си. Края на участието си той постави с кавър по парчето на Франк Синатра "Why Try To Change Me Now?", което някои възприеха като препратка към дългогодишното отвращение на музиканта към медиите.

Всеки 10 декември носителите на Нобелови награди в съответната година са поканени в Стокхолм, където да получат отличията си лично от крал Карл XVI Густаф и да изнесат реч на избрана от тях тема. Шведската академия все още не знае дали Боб Дилън планира да се появи.

„Това е безпрецедентна ситуация“, казва Вастберг.

Андерш Барани, член на Кралската шведска академия на науките, напомня, че Алберт Айнщайн пренебрегва Академията, след като му е присъдена наградата за физика през 1921 г. В друг прочут случай френският писател и философ Жан-Пол Сартр отказва отличието за литература през 1964-а.

75-годишният Боб Дилън, чиито текстове вдъхновяват поколения слушатели, е първият музикант, който получава Нобела за литература. Сред водещите кандидати за отличието бяха Филип Рот, Салман Рушди, Харуки Мураками, сирийският поет Адонис.

Площад Славейков.