Депутати от ДПС казаха в кулоарите на Народното събрание, че партията е против "показването на характер" на ЕС за проекта "Южен поток". Този израз бе употребен от зам.-шефа на БСП Димитър Дъбов когато стана ясно, че Еврокомисията започва наказателна процедура заради неспазването на европейското законодателство при договарянето на проекта.

Според ДПС България трябва да обясни спокойно на европейските партньори своите аргументи и да поиска от тях мнение къде точно са допуснати грешки при изготвянето на договора. Според тях ако наистина има пропуски, отговорните чиновници трябва да бъдат наказани, включително да понесат наказателна отговорност, ако е наложително.

В ДПС обаче са категорични, че самият проект не трябва да се поставя под съмнение. "САЩ се готвят след няколко години да започнат да внасят газ в Европа и за това нямат интерес от изграждането на Южен поток", обясни депутат от ДПС.

От партията изтъкват, че изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС за това да могат трети страни да ползват тръбата са спазени за територията на България. Единственият спорен въпрос е по отношение на дъното на Черно море, но не било изключено и той да се разреши в съотвествие с регламентите на съюза.

В момента порломентарната група на ДПС заседава. Очаква се по-късно през деня ръководството на партията да даде пресконференция, на която да изложи своята позиция относно бъдещето на правителството.