Владислав Сурков е в забранителния списък на ЕС и няма право да влиза в държава от съюза заради ключовата му роля в украинския конфликт. Въпреки това той пристигна в сряда в Берлин заедно с Владимир Путин.

След колебания руският президент прие поканата да участва в разговори на Нормандската четворка по конфликтите в Сирия и Украйна – канцлерката Ангела Меркел и президентите Франсоа Оланд на Франция, Владимир Путин на Русия и Петро Порошенко на Украйна.

Политици и журналисти се стъписаха, когато се появиха снимки  от канцлерството. По време на преговорите между Путин и германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е седнал Сурков.

Сурков е седнал между Путин и Щайнмайер в Берлин.

Та нали той има забрана да влиза в държави от ЕС?

Преди да се развихри скандал, случаят бързо се изясни. Канцлерството е издало специално разрешение Сурков да получи еднократна входна виза за Германия. Подобно изключение се предвижда в правилата за налагане на санкции.

Причината? При подготовката на срещата в Берлин Путин категорично е настоял в преговорите да участва съветникът му Сурков. Ерго – без него и руският президент няма да пристигне в Германия. Така канцлерството е било принудено да разреши издаването на въпросната виза.

Кой е Владислав Юриевич Сурков?

Официалната титла на 52-годишния политик е личен съветник на президента. Всъщност той е стратегът на Путин.

През 2013 г. изглеждаше, че Сурков е изпаднал в немилост. След критики на Путин, че правителството не прилагало съвестно неговите укази, той се оттегли като вицепремиер. Само няколко месеца по-късно обаче – на 24 септември 2013 г., той бе назначен за президентски съветник.

Да се върнем малко по-назад.

Официално се твърди, че Сурков е роден на 21 септември 1964 г. в село Солнцево, Липецка област. Най-вероятно родното му място е Шали в Чечня, твърдят запознати. Бащата е чеченец, Владислав взема фамилията на майка си, която е рускиня. Семейството се мести в Русия, когато синът е на 5 г. 
След отбиване на военната си служба в съветската армия Владислав Сурков завършва московския Институт за стомана и сплави, записва и културология, но не завършва тази специалност. Впоследствие следва икономика и получава диплома. Кариерата си започва като банкер, но през 1999 г. навлиза в политиката.

Наричаха го “хореографа на властта в Кремъл” и “баща на управляваната демокрация”.

“Аз съм авторът или поне един от създателите на новата руска система”, заяви навремето Сурков.

Той участва дейно при основаването на 1 декември 2001 г. и възхода на управляващата партия “Единна Русия”, както и на нейната младежка организация “Наши”. От опозицията го наричаха “сивият кардинал на Кремъл”, когато се намесваше  в държавната телевизия с указания да клейми граждански инициативи и неправителствени организации.

Сега основният му ресор в Кремъл е външната политика. Той отговаря за всички конфликтни региони – от Абхазия и Южна Осетия до Източна Украйна. 

Сурков беше специалният пратеник на Путин по време на преговорите в Минск за постигане на мир в Донбас. По това време той поддържаше контактите с лидерите на проруските сепаратисти, които представителите на Украйна и Европа не приеха за партньори в преговорите. Сепаратистите бяха настанени в отделна зала.

Когато наред с ЕС и САЩ включиха Сурков в забранителен списък заради ролята му в Източна Украйна, той окачестви санкцията като “голяма чест” и заяви:

“Така американската администрация отдава почит към заслугите ми за отечеството.”

Публична тайна е, че Сурков редовно посещава Донбас, където се среща с лидерите на сепаратистите.

Смята се също, че довереният човек на Путин е изиграл важна роля и при анексирането на Крим. Вменява му се във вина, че е организирал протести на местни граждани срещу украинските власти на полуострова.

Сурков е смятан и за радетел на “концепцията за руския свят”. Това е географско пространство с наличие на руска култура, което е далеч по-голямо от територията на Руската федерация. Държавата трябвало да разширява сферата си на влияние, а експанзията била естествено състояние на стабилна власт.

Работили навремето със Сурков в президентството твърдят, че още през 2013 г. той закачил в кабинета си карта, на която Крим е бил обозначен като руска територия. Това стана факт година по-късно.

И до днес Владислав Сурков е добре дошъл в Крим. Той неизменно е посрещан от тамошния премиер Сергей Аксьонов, който го нарича “надежден член на екипа на руския президент”. Той винаги бил в подходящото време на подходящото място, държал на думата си. Сурков дори получи специалната награда на Крим за вярност.

За Запада Владислав Сурков остава в забранителния списък. Не е нужно да обясняваме причините. Те са видни от политическата му дейност като стратег на Путин.