“Бяха много трудни разговори, твърде далеч сме от решение за Сирия. И днешната среща не донесе чудеса”, заяви тази нощ Ангела Меркел след близо 6-часови разговори в канцлерството в Берлин на Нормандската четворка.

В сряда вечер в германската столица пристигнаха френският президент Франсоа Оланд, руският му колега Владимир Путин и държавният глава на Украйна Петро Порошенко. След обсъждането на положението в Украйна и прилагането на Споразумението от Минск от 2015 г. Порошенко се оттегли. Разговорите продължиха по темата Сирия.

След тежките преговори Путин отлетя за Москва. Пред журналисти след полунощ застанаха Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

И двамата признаха, че (очаквано) не е постигнат пробив по Сирия. Единствено е било договорено външните министри да продължат да търсят решение, но до намирането му предстоял дълъг път.

Разговорът с Путин бил в прав текст и много труден, призна канцлерката. Тя окачестви бомбардировките, за които отговорност носи и Русия, като  антихуманни и ужасни за населението. Меркел не вярвала, че с нападенията над Алепо можело да се прави разлика между терористи и мирно население. Руският президент носел отговорността за оказване на виляние върху Башар Асад.

Оланд настоя за трайно примирие в Сирия и заяви: “Това, което сега се случва в Алепо, е военно престъпление. Истинско военно престъпление.”

По отношение на офанзивата в иракския град Мосул френският президент подчерта, че в битката срещу ислямистите от “Даеш” нямало “бомбен килим” срещу мирното население.

И в Алепо трябвало да се прави разлика между въстаниците срещу диктатора Асад и екстремистите от “Фронта Ал Нусра”, но последните не били толкова много в обсадения и бомбардиран град. Едва когато се постигнело трайно примирие и хуманитарните конвои достигнели до мирното население, можело да се сложи началото на политически процес по бъдещето на Сирия.

При разговорите за Украйна в Берлин е постигната договорка по изработването на пътна карта за намиране на мирно решение, заяви Порошенко за руската агенция ТАСС. Най-късно до края на ноември т. г. външните министри на Русия, Украйна, Франция и Германия трябва да са готови с документа.

“Това ще е много труден процес”, призна Меркел, говорейки по темата на пресконференцията в Берлин.

Пред ТАСС Порошенко обяви също, че в Донбас ще започне да действа въоръжена полицейска мисия. Детайлите ще бъдат договорени с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

В Берлин канцлерката подчерта, че проявявала разбиране към украинската позиция - политически реформи в Източна Украйна могат да се проведат едва тогава, когато е гарантирана сигурността в региона.

Обратно – руската страна настоява първо да се предостави специален статут на районите, където действат проруските сепаратисти.

Оланд призова и двете страни – Киев и сепаратистите, да дадат възможност мирното население да бъде снабдявано с храни и медикаменти.

Като цяло по украинската криза Меркел заяви, че при разговорите в канцлерството е постигнато съгласие по изготвяне на план, какъвто не е залегнал в детайли в договореностите от Минск. Те обаче били единствената основа, за да се сложи край на всекидневните нарушения на примирието в Източна Украйна. Това си струвало усилията.

Меркел и Оланд днес отлитат за Брюксел на среща на върха на ЕС.

Лидерите на 28-те членки на съюза ще обсъждат по-нататъшните си отношения с Русия. Според канцлерката ЕС трябва да държи отворена опцията за налагане на допълнителни санкции спрямо Русия и никой не бивало да я изключва. Сега обаче най-важното било да се подобри драматичното положение на хората в Алепо.