СССР и нацистка Германия носят вина за Втората световна война.

Това се казва в декларация на парламентите на Украйна и Полша. Тя бе приета днес от Радата в Киев. В момента документът се разглежда и от Сейма във Варшава и се очаква да бъде приет и там. В скоро време към декларацията трябва да се присъедини и Сеймът в Литва.

Документът се нарича Декларация за солидарност.

"Обръщаме внимание на факта, че пактът "Рибентроп-Молотов" от 23 август 1939 г., сключен между два тоталитарни режима - комунистическия Съветски съюз и нацистка Германия, доведе до избухването на 1 септември на Втората световна война, предизвикана от агресията на Германия, към която на 17 септември се присъедини Съветският съюз. Резултат от тези събития бе окупацията на Полша от Германия и ъветския съюз и масовите репресии срещу нашите народи. Онези събития доведоха по-късно до приемането в Ялта през 1945 г. на решения, които дадоха началото на нов етап в поробването на цяла Източна и Централна Европа, което продължи половин век", се казва в декларацията, огласена от Радата.

Украинските депутати заявяват, че помнят борбата на националните сили на антикомунистическата и антинацистката съпротива в своята страна и в Полша. Те създали моралната основа за връщането на независимостта на двете страни.

"Ние вярваме в необходимостта от активизирането на безпристрастните исторически изследвания и необходимостта от сдържане на силите, които водят до разногласия в нашите държави", заявяват още депутатите в Киев и Варшава.

В декларацията се отбелязва също "слабостта на международната реакция срещу ескалирането преди Втората световна война на тоталитарните и шовинистичните идеологии.

"Отдаваме почит и уважение към паметта на милионите жертви на агресията и окупацията на нашите страни през ХХ век", пише в приетата декларация.

До 1939 г. Западна Украйна е била част от Полша.

Украинските и полските депутати изтъкват също така, че агресивната политика на днешна Русия, окупацията на Крим, подкрепата и извършването на въоръжена намеса в Източна Украйна е нарушение на нормите на международното право и договорите, подписани с Киев. Нарушаването от страна на Кремъл на договорките и воденето на хибридна война е отчетено като заплаха за мира и сигурността в цяла Европа.