Националната агенция за приходите (НАП) ще получи нови сериозни правомощия, с които ще може да запечатва бизнес обекти в страната. Фирмени помещения ще се затварят за период до 30 дни:

-    ако лицето не използва касов апарат, въпреки че е задължено по закон;

-    ако се използва фискално устройство, което няма изградена дистанционна връзка;

-    ако лицето не спазва реда или начина за документиране на промените в касовата наличност, извън случаите на извършени продажби.

Това предвиждат нови текстове в Закона за данък върху добавената стойност, приети на първо четене от парламента.

Данъчните и сега имат право да запечатват обекти в редица случаи – ако фирмата не отчита ежедневно оборотите, когато това е задължително, ако не се издава документ за продажба, ако не се съхраняват фискалните бележки и т.н.

Новите правомощия обаче има опасност да се изродят в рекет над бизнеса. От предложените текстове излиза, че един обект може да бъде запечатан дори, ако фискалното устройство на търговеца се развали за кратко или по независещи от него причини прекъсне дистанционната връзка с НАП (бел. ред. – в устройствата има СИМ-карти, които използват мрежите на мобилните оператори).

„Начинът, по който е записан текстът в законопроекта създава двуяко тълкуване. Възможно е за една касова бележка за кафе или за неотразено плащане в касовата книга към някой доставчик да се премине към най-високата санкция - затваряне на магазина, кафенето, ресторанта. Имаше сериозна реакция от страна на колеги, включително и от ГЕРБ, ще обсъдим тази тема допълнително”, коментира Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

По думите й направените от финансовото министерство предложения са свързани най-вече с данъчните проверки по Черноморието. Установени там били много случаи, при които касовите апарати нямат дистанционна връзка с НАП.