100 книги за деца и тийнейджъри чакат своите нови читатели в библиотеката на "Социалната чайна на Варна", след като днес бяха дарени от организаторите на националната кампания "Стара хартия за нова книга".

Сред заглавията са най-новата книга за Хари Потър, вечният шедьовър „Малкият принц“, „Карлсон, който живее на покрива“, страхотните истории на британския автор Роалд Дал, български народни приказки, романи за юноши и възрастни. За родителите също има издания, посветени на отглеждането и възпитанието на деца.

Дарението бе връчено днес на специално събитие под надслов „Нови книги за нови читатели“ в морската столица. Още в началото на тазгодишната акция инициаторите на "Стара хартия за нова книга" обявиха, че средствата от събраната хартия в града ще бъдат използвани за попълване на библиотечния фонд на „Социалната чайна”.

Зам.-кметът на Варна Коста Коста Базитов и един от организаторите на "Стара хартия за нова кника" - Виктория Бисерова от Книжен център "Гринуич" (в средата).

В присъствието на медии, служители и доброволци на чайната Тодор Бургуджиев от „ЕКОПАК България“ АД - един от организаторите на националната кампания, връчи дарението. Събитието бе уважено от зам.-кмета на града г-н Коста Базитов, представители на сдружение „Варна – Европейска младежка столица“ и представители на дирекция „Образование и младежки дейности“ и дирекция „Социални дейности“ на Община Варна.

„Социалната чайна на Варна“ кани всички желаещи да заведат децата си там и да почетат в спокойна и приятна обстановка. А организаторите на кампанията „Стара хартия за нова книга“ пожелаха на своите домакини да намерят много нови читатели, с които да обменят опит, впечатления и идеи.

Тази година "Стара хартия за нова книга" се проведе в 4 града и за първи път имаше спирка и във Варна. Детският празник на четенето и опазването на природата бе на 17 септември и бе организиран със съдействието на община Варна. Под надслов „Почисти и прочети“ децата имаха възможност да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и сами да си изберат книжки. Събитието бе в рамките на фестивала „Funcity+“ - част от програмата на Варна като Европейска младежка столица 2017. 

Клуб Z е медиен партньор на националната кампания "Стара хартия за нова книга".