Децата от Варна и Русе, участвали в кампанията "Стара хартия за нова книга" през почивните дни, спасиха от изсичане общо 257 дървета. Как ли? Като заедно с родителите си събраха и донесоха 19 тона стара хартия за рециклиране, научиха защо е важно за планетата ни отпадъците да се събират разделно и съвсем не на последно място - избраха своята нова детска книжка-подарък срещу предадената стара хартия. В националната акция, посветена на детското четене и природата, която тази година се проведе за първи път в морската столица и за втори - край Дунава, се включиха над 3800 малчугани.

"Стара хартия за нова книга" гостува във Варна в събота, навръх празника на Вяра, Надежда и Любов. Празникът бе част от фестивала „Funcity+“, който е част от програмата на Община Варна като Европейска младежка столица 2017.

Децата получиха нови детски книжки, които избраха сами. И научиха за разделното събиране на отпадъци.

1300 деца със своите родители се включиха в акцията и събраха 7 тона хартия за рециклиране. Събитието уважи зам.-кметът на Варна Коста Базитов, който поздрави организаторите за прекрасната инициатива и им пожела да продължават с каузата си да учат децата на добро отношение към книгата и природата. Инициаторите на празника –  изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ АД господин Тодор Бургуджиев и Виктория Бисерова от Книжен център „Гринуич“ пожелаха на децата да се забавляват, да научат много за опазването на околната среда и да открият нови и любопитни неща в книжките, които са си избрали.

Театър, музика и танци за малки и големи бяха в програмата на празника на четенето и природата.

За забавленията през целия ден се погрижиха артистите от Театъра на приказките с екоспектакъла „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”. Забавни викторини на литературна и екотематика провериха знанията на децата и техните родители.

На сцената на „Стара хартия за нова книга“ във Варна се изявиха младият и талантлив Християн Ненов, рапърът Биско и бийтбоксерът Infire. За разнообразието от музикални стилове на празника се погрижиха детските рок групи Iron Sharks, Inferno и Black Angels, които забиха своите най-добри парчета. Солисти на детски вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“ и вокален ансамбъл „Звездни струни“ при Общински детски комплекс – Варна допълниха празничната програма, а Габи Петрова и детски балет „Вива Денс“ очароваха варненската публика. На финала на концерта участниците в събитието се насладиха на страхотните изпълнения на брейк и хип-хоп танцьори от Rio Crew.

Около 1300 деца от Варна, участвали в "Стара хартия за нова книга", избраха сами своите нови книжки.

В неделя Русе бе домакин на националната кампания под надслов "Почисти и прочети" за втора поредна година. Събитието, организирано от ЕКОПАК България АД, Книжен център „Гринуич“, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и Община Русе, отчете двойно по-добри резултати от акцията през 2014-а. Това постави русенци сред най-активните и любознателни участници в кампанията. Акцията отчете 12 тона предадена хартия и 3000 раздадени детски книги. Благодарение на децата от Русе, участвали в празника, само за ден от изсичане са спасени 156 дървета.

Русенци са сред отличниците по участие в кампанията - събраха два пъти повече хартия в сравнение с миналата година.

Събитието уважиха зам.-кметовете Димитър Наков и Наталия Кръстева, които заедно със своите деца предадоха стара хартия, получиха нови детски книжки и дадоха добър пример на съгражданите си. В поздравлението си към участниците г-жа Кръстева пожела на русенци да продължават да обичат и пазят природата и книгите и благодари на организаторите за благородната инициатива, която са превърнали в своя кауза.

Театърът на приказките разказа на децата "Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”.

И в Русе за забавленията се погрижиха артистите от Театъра на приказките с екоспектакъла „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”, имаше викторини на литературна и екотематика, въпроси, свързани с Роалд Дал, неговата книга „ГДВ“ и филма „Добрият великан“, който вече е по кината в цялата страна. Имаше и музика, и танци от русенски детски и тийнейджърски вокални и танцови групи и изпълнители.

Средствата от събраната стара хартия в Русе и в другите три града на кампанията са предназначени за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД, а във Варна - и за попълване на библиотечния фонд на проекта „Социалната чайна на Варна“.

Инициатори на събитието са „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст“, „Забавното четене“ и BS Films, а официален медийни партньори са NOVA TV, ploshtadslaveikov.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, azcheta.com.

За да се случи събитието заслуга имат издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Фют“, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, които предоставиха свои книги, с които да зарадваме всички малки любители на рециклирането. Партньорите от „Grawe“ и „ВН - социален проект на „Еконт“ се погрижиха информацията за събитието да стигне до всички граждани на Русе и да има много подаръци за любознателните деца във викторините.

На празниците "Стара хартия за нова книга" за настроението се грижеха и млади таланти.

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгите и четенето. Над 9300 деца се включиха в трите издания на инициативата през 2013, 2014 и 2015 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 657 дървета.

Тази година празникът бе в София, Хасково, Варна и Русе.