С пълномощно от министър Лиляна Павлова и с помощта на областната управителка на София частни лица влизат в сградата на ул. „Позитано“ 20 и вадят партията от партерните помещения. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде агенция "Фокус".

Ставало въпрос за помещения, гледащи към улицата, сред които бил и офисът на кандидатката за вицепрезидент Илияна Йотова. Залата, в която се провеждат партийните пленуми, засега оставала за БСП.

Нинова определи това като предизборен натиск върху опозицията.

„Г-н Борисов, няма да ви се получи. По този начин показвате само слабост и страх. Няма да ни спрете. Напротив повече ни амбицирате. Фактът, че 10 дни преди изборите си позволяват да нахлуват така и да опразват помещения, е показателен“, коментира лидерът на столетницата и поясни, че е приключило съдебно дело за сградата, в което партията не е страна.

Корнелия Нинова призова държавата да си защити сградата, след като очевидно бил предаден държавният интерес. И допълни, че никой от съда не е призовал представители на БСП да вземат участие в процеса, да изразят позиции и да си защитят сградата, в която са под наем.

Лидерът на БСП подчерта, че всичко това се случва "докато от БСП се борят за национална идентичност и запазване на националната икономика по споразумението с Канада, с което те (ГЕРБ б.р.) извършват национално предателство в този момент".

Най-вероятно днешните събития са свързани с неотдавнашно решение на Софийски градски съд, с което са уважени претенциите на реститути към партерния етаж на сградата, където е централата на БСП. Лицата, които са си върнали собствеността върху помещенията, са в правото си да влезят във владение, а БСП трябва да освободи съответните площи.

На партера на “Позитано” 20 има ресторант, търговски площи и офиси, за които БСП събира наеми. Досега се знаеше, че част от сградата е държавна собственост - чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Площи в зданието са собственост и на Областната управа на София.

Справка на Клуб Z показа, че през 2007 и 2009 г. Димитър Банов (82 г.) и Емилия Банова-Маринкова (79 г.) са завели искови молби за търговски помещения с площ 752 кв. метра в сградата на "Позитано" 20. Ответници по делото са регионалното министерство и голяма група физически лица. Това означава, че собствеността на сградата е разпокъсана между много лица.

Банови преди време успяха да си върнат собствеността върху два магазина на "Позитано" 20.

Бившият областен управител на София-град Данаил Кирилов беше казал преди време, че реституционни претенции засягат 1/3 от сутерена на централата на БСП.