„МВР действа като мутренска бригада за пореден път. За пореден път игнорира европейската Конвенция за защита правата на човека - това е най-висшият нормативен акт в света! Работата на МВР не е да хваща някой и да го натирва през границата – не само, че не може да се осигури справедлив процес, но ги заплашват и смъртна присъда и мъчения.”

Така коментира тази сутрин пред бТВ адвокат Николай Хаджигенов връщането на поредните 7 врагове на режима на Ердоган само с полицейска санкция, без съдебна процедура. 

Той припомни, че подобен случай има в Гърция, където долетя вертолет с превратаджии и там в момента тече публична съдебна процедура за тяхното искане за политическо убежище и никой в Атина не е опитал да ги върне набързо с тайна операция.

Поне един от върнатите на Анкара турски граждани е планирал да иска убежище у нас, но е бил екстрадиран без никаква съдебна процедура, стана ясно още от думите на сина му пред медията (едно от обясненията на МВР беше, че ги връщаме, защото не са поискали убежище у нас, но от друга страна са хванати още в камиона на ГКПП-то, б.р.)

„Моят баща е отговорен гражданин. Служил е на страната ни с години. Преди 2-3 месеца той спря да контактува с нас. Не знаехме какво прави. В петък вечер в 7:30 ни изпрати съобщение, че е в България и че там ще се изправи пред съда. (…) Обади се отново тази (вчера) сутрин и каза „Аз съм в Истанбул и ще ме съдят там. България ме изпрати тук."

Бяхме шокирани. Оттогава не сме го чували и не знаем какво прави”, разказа той.

Според младия мъж, баща му вероятно е затворен в полицейски управление и все още не се е изправил пред съдия. Страхува се за безопасността си и моли да не съобщават името му.

„Не мога и да си представя, че баща ми е екстрадиран обратно в Турция, която вече е противозаконна държава. Държава, която дори все още иска да стане член на Европейския съюз. Това, което ме ядосва повече от абсолютното противозаконие и нетолерантност, е фактът, че ми беше забранено да виждам баща ми. Какво се случи с Всеобщата доктрина за правата на човека? Мислех, че България няма да приключи случая с баща ми по този начин - без съдебен процес.”

Правата на седмината, върнати в събота на Турция, вероятно са били нарушени. Около тази теза се обединиха в студиото освен адвокат Хаджигенов, и журналистите Мехмед Юмер и Илхан Андай.

Юмер отбеляза, че е важно да се види какво пише в протоколите от разпитите на седмината. По негова информация те са поискали убежище и са били излъгани, че ги водят към Любимец.

„Национална драма няма, има семейна драма”, заяви на свой ред Андай. Той посочи, че и журналистите в Одрин не са били информирани за връщането на заподозрените за връзки с Гюлен и те разбрали за него случайно.

Първият подобен случай у нас бе със смятания за финансист на движението на Гюлен - Абдуллах Бююк. След като на две инстанции български съд отказа да го екстрадира, защото го заплашва политическо преследване и несправедлив процес, МВР го предаде на турските власти.