"Докато всеки тегли нанякъде в някоя си коалиция, на ГЕРБ се пада отговорността да тегли държавата. Факт." Това заяви бившата министърка на здравеопазването Десислава Атанасова от ГЕРБ пред Нова тв. Тя беше поканена заедно с Димитър Делчев от Реформаторския блок и Ангел Джамбазки от ВМРО, за да коментира темата "Клати ли се управлението след ултиматумът на премиера Борисов".

"ГЕРБ като най-голямата политическа партия и гарантираща най-сериозна подкрепа за кабинета, прави най-големи отстъпки. Ние се превръщаме в звероукротител на някакви малки формации, на хора с раздвоение на личността вътре в разни коалиции. Много трудно се управлява така. Но в името на стабилността, в името на това България да върви напред, да е сигурна държава, няма как да не се носи тази отговорност", каза Атанасова, за да влезе в темата.

"Звероукротител има в зоопарка. Не познавам политическа организация, която да има нужда от звероукротител", отговори Ангел Джамбазки.

Димитър Делчев се намеси с думите, че има забележка към човека, който отговаря за коалиционната политика в правителството - Румяна Бъчварова. И че проблемът с квадратчето за предстоящите избори вече е решен сред партньорите в управлението.

"Всъщност премиерът явно е бил подведен за много от нещата, за които той смяташе, че Реформаторският блок са ги причинили и поради тази причина се беше нарушила сериозно комуникацията в управлението. С вчерашното събиране ние подобрихме тази комуникация и в крайна сметка стигнахме до общо решение", каза Делчев.

И допълни, че министър-председателят нямал забележки към Реформаторския блок по отношение на тяхната работа.

Въпросът с квадратчето обаче предизвика бързата реакция на Десислава Атанасова:

"Не бива да замитаме проблемите под килима. Това че вчера ГЕРБ отново е направил компромис и е заявил своята подкрепа за всички консенсусни текстове, не означава, че не помним кой е вносител на това предложение, какъв дебат се е водил - и в комисиите, и в пленарната зала и кой не се е обадил изобщо, че би имало проблем."

Изненадващо Атанасова насочи разговора към вчерашното изказване на Радан Кънев за "Бай Х**" и се обърна към Димитър Делчев. Според нея реформаторът е трябвало да започне "с извинение към водещите и зрителите на Нова тв за вчерашния гаф на неговия коалиционен партньор". И допълни, че може би е добре да се слага червена точка в сутрешния ефир.

Ангел Джамбазки също се изказа за думите на Радан Кънев: "Който не си е играл като малък по улицата, сега си играе". "Воеводата" на няколко пъти показа в студиото снимка на Корман Исмаилов, коалиционен партньор в Реформаторския блок, заедно с турския президент Реджеп Ердоган.

„Разбирам защо част от реформаторите ги стяга обувката. Защото коалиционен партньор на г-н Кънев е Корман Исмаилов, тоест той е в коалиция с ислямисти. Ердоган със сигурност е ислямист, а не филателист", бяха думите на Джамбазки.

Шансовете на Трайчо Трайков за предстоящите президентски избори, Ангел Джамбазов описа така: "Трайков може да отиде на балотаж, само ако кандидатства за председател на домсъвет".

И получи изненадваща реакция от Димитър Делчев: "Трайчо Трайков е роден в Македония и е доста по-патриот по отношение на корените си, по отношение на вярванията си".

Джамбазки не се даде: "Тази смешка, която някой ви е внушил, че си играете с Трайков да е по-голям македонец от нашия македонец... кажете ми точно къде е роден в Македония".

Без да получи отговор той обвини Реформаторския блок, че се сеща за патриотизъм и българите зад граница само преди избори.