Усилия трябваше да бъдат направени за постигане на обща кандидатура за президент - за да се гарантира континюитет на водената външна политика и политика за сигурност и за да се спират опитите на БСП и на подобните й да променят радикално мястото на България в Европа и света.

Сега имаме конкуриращи се кандидати и неизбежен разнобой в посланията и целите им - ГЕРБ, РБ, ПФ. Да не говорим за другите пропуснати шансове за обща политика през последните две години.

РБ има сериозни вътрешни проблеми, но не той е единствено отговорен за конфликтите между управляващите партньори. Опортюнизмът, липсата на политическа устойчивост и безпринципната компромисност в поведението на ръководството на ГЕРБ по редица проблеми - съдебна реформа, борба с организираната олигархична престъпност, енергийна политика и отношения с Русия - са структурни проблеми, които сериозно пречат на вземането на политически решения в коалицията.

Номинацията на г-жа Цачева за президент е ключова стъпка в по-нататъшното отдалечаване между ГЕРБ и РФ - предварително бе известно, че тази кандидатура трудно може да привлече подкрепата на традиционните десни избиратели ако се наложи за балотаж.

Между ГЕРБ и РБ има твърде неохотна коалиция в продължение на две години. Това увеличава шансовете на алтернативния тандем БСП-ДПС и рисковете за нова национална катастрофа, ако последните успеят да се доберат до властта.