Притесняват ли ви социологическите проучвания, които дават твърде малка разлика между Цецка Цачева и ген.Радев? Този въпрос в сутрешния блок на Нова телевизия видимо мобилизира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

ГЕРБ имат съвсем различни данни, които не публикуваме, ползваме само в щаба, заяви председателят на парламентарната група на управляващите. 

"Но подобни проучвания много ме радват, защото могат само да мотивират структурите на ГЕРБ. Нуждаем се от убедителна победа, трябва да приключим още на първи тур. Така ще се спестят и разходите за балотаж, които могат да отидат за политики, които са важни за хората", заяви Цветанов.

Естествено, тези социологически проучвания били поръчани и платени от субекти, които участват в изборния процес, подчерта той. И обясни проблемите с реформаторския блок така:

"Важно е да очертаем различията, които има в РБ. Когато сформирахме кабинета разчитахме на 23-ма депутати от РБ, днес - само на 13, а останалите играят някаква роля на опозиция. Има проблем в събирането на нужните 121 гласа в парламента, за да формираме стабилно мнозинство. Тази ситуация не може да продължава и трябва да се изясни дали РБ се състои от 5 партии или ДСБ е опозиция и трябва да се разграничи от формата. Трябва да има ясно разграничение."

Според него, когато наближат избори, партньорите в управлението от РБ започват да се държат неадекватно. Цветанов даде пример с местните избори през 2015 г., когато имало противопоставяне между ГЕРБ и РБ, а това било недопустимо, защото двете са от едно европейско семейство - ЕНП. Той подчерта, че и в момента в местната власт имало такова противопоставяне, предизвикано от РБ, а когато ГЕРБ търсели подкрепа от други партии за важни решения, след като не могат да разчитат на партньорите, били обвинявани, че се заиграват например с ДПС. 

"Когато говорим за национални интереси, партийните трябва да останат на заден план", категоричен е Цветанов.

Той обясни, че проблемът в отношенията възникнал заради твърденията, че Изборния кодекс е правен под диктовката на ГЕРБ.

"Квотата за секциите в чужбина беше договорена между РБ и Патриотичния фронт", посочи още дясната ръка на  Борисов.

По повод проблема с квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината Цветанов заяви:

"Знаете, че квадратчето трябваше да се използва по съвсем друг начин, но това предложение дойде от РБ и други малки партии, които се притесняват, че няма да успеят да преминат бариерата от 4% за влизане в НС, и го наложиха. Сега като дойдоха президентските избори осъзнаха, че това ощетява техният кандидат".

Той призова президентските избори да не се приемат за основание за нагнетяване на напрежението, защото страната има нужда от стабилност и проблемите могат да се решат само ако има стабилност.