ДПС обяви, че втвърдява опозиционната си линия срещу ГЕРБ, заради приетите досега и предстоящите "порочни, недемократични, дискриминационни актове и закони".  Депутатът Тунчер Кърджалиев, който прочете декларацията от името на парламентарната група, заяви, че актовете, ограничаващи права и насаждащи ксенофобия, които Патриотичният фронт предлага, а най-голямата управляваща партия приема, са "вододел в политическите отношения с ГЕРБ". В резултат на това ДПС "скъсва с премерената опозиционност".

 „В навечерието на кандидат-президентската кампания, категорично възразяваме да се ползват недопустими и недемократични тези и да се приемат ксенофобски и дискриминационни решения и закони. Спечелването на президентския пост не може да има за залог уязвяване на законни и традиционни обществени отношения, ограничаване на изконни свободи и отнемане на права, в това число и религиозни, преди 3 дни”, посочи Кърджалиев.

Депутатът даде пример и с промените в Изборния кодекс за вота в чужбина и задължителното гласуване, и с приетия окончателно в петък Закон за носенето на облекло, прикриващи или скриващо лицето - просто казано - закона за бурките.

Повод за острата декларация днес бе предложението на Патриотичния фронт в дневния ред на парламента да влязат промените в Закона за радиото и телевизията за забрана на новините на турски език по БНТ и БНР. Проектът отлежава от месеци в Народното събрание.

„Парламентарната група на ДПС остро осъжда опитите за провокиране на ислямофобия, която би ерозирала интеграционния модел на гражданското ни общество. Смятаме ултимативното предлагане от страна на доказани националистически и ксенофобски настроени политически сили, изнудването на управляващата ГЕРБ чрез вкарване на такива закони в дневния ред на обществото и парламента, точно за такова деяние”, заяви Кърджалиев.

Представителят на ДПС намекна, че ако досега приемането на актове, предложени от Патриотичния фронт е било смятано за опит на ГЕРБ да запази парламентарното си мнозинство, то в последно време изглежда, че управляващата партия споделя и подклажда политиката на партньорите си. А целта е краткосрочна - напомпване на Патриотичния фронт преди президентския вот и спечелване на вота от ГЕРБ с тяхна подкрепа след това.

„Подценихте ни. За тези 26 години ние имаме сетива, с които можем да прозрем, че според нас има недалновидна и безперспективна игра, при това политически некоректна на Патриотичния фронт и "Граждани за европейско развитие на България". Тя цели спечелването на краткотрайни електорални дивиденти от страна на кандидат-президентската националистическа двойка и фаворизирането им”, каза депутатът от трибуната.

Малко след декларацията от ГЕРБ направиха опит да тушират напрежението. Ирена Соколова поиска дебатите по забраната на новините на турски език да бъдат отложени с мотив, че няма доклади на ресорните комисии по предложенията. Въпреки че тя самата е част от медийната комисия, а по правилник становища по внесените законопроекти трябва да се дават в в кратки срокове. Залата се съобрази с предложението на ГЕРБ, а Валери Симеонов от Патриотичния фронт обяви, че това се прави от страх и нежелание на партиите да влезат решение.