Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изумен съм от това, че в разгорялата се дискусия на тема "не подкрепям никого" масово не се разбират елементарни неща. Най-напред да кажа, че наистина е напълно нелепо един глас да се брои за действителен, а при определянето на изборните резултати да се окаже недействителен. Той трябва еднозначно да се тълкува или като недействителен, или като действителен. Ако се тълкува като недействителен, изборните резултати ще се изчисляват както досега. А именно: сборът от гласовете, подадени за отделните кандидати, ще се приеме за 100%, а процентът за всеки отделен кандидат ще е неговият относителен дял от гласовете, подадени за всички кандидати. Така е било на всички произведени досега в България избори.

Ще отбележа и това, че дали един глас се обявява за действителен или недействителен не оказва НИКАКВО влияние върху избирателната активност (в широко цитираната публикация във вестник "Сега" е допусната груба грешка в това отношение, от неразбиране или умишлено - не знам). Това е така, защото избирателната активност се изчислява като отношение между броя на гласувалите (по какъвто и да е начин) и броя на хората, имащи право на глас. Т.е., при изчисляването ѝ се вземат предвид, и то с еднаква тежест, и действителните, и недействителните гласове. Ако не беше така, нямаше как да знаем каква е активността в хода на изборния ден, когато урните още не са отворени и гласовете не са преброени.

Последици ще има, ако "не подкрепям никого" се брои за действителен глас. Нека кажа ясно какви биха били тези последици:

ПРИ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ (президентски и кметски): колкото повече хора гласуват с "не подкрепям никого", толкова повече нараства вероятността да се стигне балотаж. Това е така, защото спечелилият на първи тур кандидат, за да бъде избран още на първи тур, трябва да има повече гласове не само от всички други кандидати (както е сега), а от всички други кандидати плюс "не подкрепям никого". На втори тур, обаче, "не подкрепям никого" няма да има никакво въздействие, защото просто се избира кандидатът с повече гласове, подадени за него.

ПРИ ПРОПОРЦИОНАЛНИ ИЗБОРИ (парламентарни, общински, европейски): колкото повече хора гласуват с "не подкрепям никого", толкова по-висока ще става 4-процентовата бариера за влизане в парламента, изчислена като абсолютен брой гласове. И следователно, с нарастването на "не подкрепям никого" големите партии ще преразпределят повече гласове и ще получават повече парламентарни мандати.

Т. е., два основни ефекта върху изборния резултат: по-вероятен балотаж при мажоритарен избор, дори при категорична победа на водещия кандидат (но без влияние на втори тур), и облагодетелствуване на големите партии (а те са "партиите на статуквото") при пропорционален избор. Донякъде комичното в цялата история е, че хората масово съзират манипулация в полза на големите партии, ако "не подкрепям никого" е недействителен глас. Всъщност е точно обратното при пропорционални избори. А при мажоритарни - ако окаже изобщо влияние (ще окаже само при категорично преимущество на единия от двамата, но недостатъчно, за да се прехвърлят 50% при отчитането на "не подкрепям никого"), то ще е в това, че първите двама ще се джафкат още една седмица.

И последно: единственият начин да не вдигате избирателната активност (ако тази е политическата Ви позиция) е, както свикнахме да казваме, да отидете за гъби и да не изпълните провъзгласеното от законодателя задължение да гласувате.

Текстът е от фейсбук профила на Цветозар Томов. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

 

Коментари

Много сте прави, и хората ви

Много сте прави, и хората ви вярват. Затова Димитър Пистолетов ще спечели.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Последиците са като от невалидна бюлетина.

Но по-големият проблем е, че за каквото и да се гласува са все мафия, подлоги на мафията, освидетелствани идиоти или комбинация от трите. Счетоводители на Черепа, министри на Рапона, екстрасенси, фараони, куче влачи рейс, диря няма, няма ей. Бългейрия. Олуейз грейт, грейт форева.
 's picture

geg

е

О, ефектът сега съвсем не е че просто "първите двама ще се джафкат още една седмица". А, че първият на първи тур има много по-реален шанс да победи, защото чак на втори тур има опасност гласувалите за (почти) всички други да гласуват дружно против него...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.