Независимият социологически център „Левада-център“ публикува годишното си изследване на общественото настроение към институциите в Руската федерация. Новината е драстичният спад в доверието към правителството и двете камари на парламента – Съвета на федерациите и Държавната дума.

Само преди година 45% от руснаците са били на мнение, че правителството им заслужава пълно доверие. Днес са само 26%. Общо хората, които смятат, че кабинетът не заслужава изобщо доверие или че не го заслужава съвсем, днес вече са 70%, докато през 2015 г. са били под 50%.

Подобен е сривът и при двете камари на парламента – и там доверието от 40% преди година пада съответно на 24 и 22% днес. Местните и регионални власти също губят почти половината си одобрение.

При нито една от измерваните 18 институции - сред които изпълнителна, законодателна власт, силови ведомства, църква, медии и бизнес, няма повишение на доверието. Вероятно обяснение за тази тенденция са тежките проблеми, породени от икономическата криза в Русия, наложените на Москва международни санкции заради анексирането на Крим през 2014 г., както и трайно ниската цена на петрола.

Доверието в президента остава най-високо, но и при него има обръщане на тенденцията. След скока през 2014 г. - анексирането на Крим, от 55 на 79% одобрение, през 2015 г. тази тенденция продължи до 80% доверие към Владимир Путин. Година по-късно одобрението вече е 74%. Високо остава доверието и в армията, и в службите за сигурност, но и там има лек спад.

Интересни са данните за доверие в печата, радиото и телевизията. Само 27% от руснаците вярват напълно на медиите си, докато 63% са силно или умерено критични към тях.

Публикуването на годишните данни на „Левада“ предизвика коментари в Съвета на федерациите днес, предаде РИА Новости. Председателят на социалната комисия Валерий Разянски каза, че тези данни „уж за спад в доверието към властта в Русия са необективни“, защото „Левада“ е регистрирана като чуждестранен агент.

По силата на законови поправки от миналата година, всяка организация, която работи с чуждестранни партньори или получава финансиране от международен донор, трябва да се регистрира като „чуждестранен агент“.