Задържаният в понеделник в Лайпциг ислямист Джабер Албакр (22 г.), готвил терористично нападение на летище в Берлин, се е обесил на фланелката си. Тя е била прикрепена към прозоречната решетка на килията му в затвора в Лайпциг.

Безжизненият труп е бил открит в 19,45 ч снощи от надзирателка стажантка. Пристигналият незабавно лекарски екип не е успял да реанимира сириеца, смъртта официално е оповестена в 20,15 ч.

Съдебни медици са категорични, че Албакр сам е посегнал на живота си, няма чуждо вмешателство.

Затворът в Лайпциг, в който се обеси сириецът.

Това беше съобщено днес на 75-минутна пресконференция в Дрезден, столица на федерална провинция Саксония, на чиято територия се намира Лайпциг.

На журналистически въпроси отговаряха правосъдният министър на Саксония Себастиан Гемко, главният прокурор на провинцията Клаус Флайшман и директорът на затвора в Лайпциг Ролф Якоб.

“Това не биваше да се случва, но се случи”, заяви министър Гемко.

След пристигането на Джабер Албакр в понеделник в затвора е било решено той да бъде настанен в самостоятелна килия и да бъде наблюдаван на всеки 15 минути, съобщи директорът на строгото заведение Якоб.

Вчера заранта психиатърка е разговаряла със задържания сириец. Впоследствие на затворническата управа тя съобщава, че Джабер Албакр е с устойчива психика, няма опасност от самоубийство и не се налага той да бъде наблюдаван на всеки 15 минути, а на половин час.

Последната рутинна проверка е била направена снощи в 19,30 ч. Петнадесет минути по-късно случайно край килията минава стажантка надзирателка, поглежда през шпионката, съзира висящото от прозоречната решетка тяло и незабавно подава сигнал за тревога.

Директорът на затвора Ролф Якоб потвърди изнесеното по-рано днес от служебния адвокат на Албакр Александер Хюбнер – задържаният е обявил гладна стачка още при пристигането му в затвора. В килията той е строшил осветителната лампа, манипулирал и електрическия контакт.

Адвокат Хюбнер за последно се е срещнал във вторник в затвора с Албакр.

“Тогава всичко изглеждаше нормално, с такова впечатление останах и вчера, когато разговарях с клиента си по телефона. Но той не беше под денонощно наблюдение, въпреки, че имаше опасност да извърши самоубийство”, каза юристът за онлайн изднието на в. “Билд”.

На журналистически въпрос по време на днешната пресконференция дали правосъдният министър на Саксония Себастиан Гемко ще подаде оставка, отговорът беше: “В момента не виждам повод за подобна стъпка.”

За оставка не мисли и директорът на затвора в Лайпциг Ролф Якоб. Той се е доверил на заключението на психиатърката, че задържаният сириец не бил застрашен от самоубийство. На въпрос защо не е имало поне постоянно видеонаблюдение в килията на ислямиста, отговорът на Якоб беше, че затворническият правилник не го позволява заради спазване човешките права на следствени и осъдени.

Самоубийството на Джабер Албакр стана повод за остри реакции – на политици и граждани.

“Това, което се случи снощи, действително налага бързо и обхватно изясняване от страна на местните власти”, заяви днес по тв ZDF федералният вътрешен министър Томас де Мезиер. Споед него смъртта на сириеца затруднявала издирването и разследването на евентуални съзаклятници на Албакр, тъй като е малко вероятно да е действал сам в подготовката на атентат.

Същевременно министър Де Мезиер предупреди за опасност от спекулации. Трябвало да се изчака становището на федералната главна прокуратура.

Председателката на крайната лява партия “Ди Линке” Катя Кипинг настоя за незабавна оставка на правосъдния министър на Саксония Себастиан Гемко:

“Саксонското правосъдие е позор за всяка правова държава! Самоубийството на задържания по подозрение за готвен атентат 22-годишен сириец е скандал, който не бива да остава без последствия.”

Смъртта на Албакр била кошмар за следствието. Сега нито можели да се издирят съучастниците и покровителите му, нито да се установят мотивите за готвеното престъпление.

Депутатът Волфганг Босбах, християндемократ и специалист по въпросите на вътрешната политика, нарече случилото се “трагедия”. Имало сведения, че Албакр бил готов да сътрудничи на следствието. Със смъртта му разследващите губели важен източник на информация.

Имало и много открити въпроси по гарантиране сигурността в държавата. Сега отговорните фактори в Саксония трябвало да признаят грешките си.

“Изхождам обаче от това, че накрая пак ще излезе, че всички са действали правилно”, каза Босбах.

Зелените също не пестят критики. Самоубийството на Албакр било фиаско за саксонското правосъдие. Отговорните за провала трябвало да понесат справедливи санкции.