Българската държава е готова с хората, които ще бъдат пратени в Русия да проверят поръчаното оборудване за "Белене", за което НЕК бе осъдена да плати 629 млн. евро с лихвите на "Атомстройекспорт". Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев пред журналисти.

"Готови сме с групата експерти, които ще изпратим на оглед на произведеното оборудване. Строгият пропускателен режим предполага имената на хората да бъдат пуснати предварително. Това е уговорено с руската страна. Когато се уточни детайлно датата, списъкът с имената ще бъде изпратен от министерството на енергетиката, както и всички други изисквания. Това ще стане съвсем скоро", обясни Дончев.

И добави, че щом плащаме имаме правото, даже задължението, да огледаме на експертно ниво всичко, което е произведено.

Днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще бъде в Москва за нови разговори по темата АЕЦ "Белене". Петкова ще присъства на втората среща в руската столица на съвместната работна група, включваща представители на "Българския енергиен холдинг", НЕК, Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация "Росатом" и "Атомстройекспорт". На срещата ще бъдат обсъдени следващите стъпки относно изпълнение на решението на Международния арбитражен съд.

 
Според Томислав Дончев на първо място с руската страна трябва да бъдат уговорени плащанията и съдбата на лихвите. България дължи близо 170 000 евро лихви на ден.
 
"Ние трябва да платим, но за нас приоритетно е да се спре часовникът на лихвите. Огледът  е след това. И на трето място са разговорите какво ще се прави с оборудването, което ще придобием. Първият опит за изграждането на съоръжението ще бъде чрез публична, прозрачна приватизационна процедура. Това няма да бъдат преговори "на тъмно", където някой да се договаря с някой какво ще се прави. Нека се явят двама-трима и който предложи най-добри условия - да го направи той", каза още вицепремиерът.
 
По думите му това няма как да се случи без съгласието на производителите. Принципната позиция на руската страна била, че те приветстват подобен вариант. Сега въпросът бил да се намери достатъчно надежден инвеститор.