Изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Димитър Главчев насрочи извънредно заседание на парламента за утре - 14 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

Заседанието е с начален час 9 ч. В дневния ред са включени три точки - проект за решение за отмяна на едноседмичната ваканция до президентските избори, проект за решение във връзка с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и ЕС и неговите държави членки, от друга страна и парламентарен контрол.

Заседанието се свиква, след като БСП и ДПС събраха 51 подписа за провеждането му. Това се случи в сряда. По закон заседанието трябваше да се свика в срок от една седмица, но от БСП и ДПС настояваха то да бъде в петък и ръководството на парламента се е съобразило с тяхното искане.

В сряда изненадващо депутатите гласуваха, че излизат във ваканция до президентските избори. Първаночалното предложение бе ваканцията да е 2 седмици преди вота, но Николай Александров предложи тя да се удължи с още 2 седмици. ГЕРБ и Патриотичния фронт подкрепиха това предложение, като според зам.-шефа на парламентарната група на герберите Красимир Велчев това е станало "спонтанно".

Веднага след това лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията започва да събира подписи за свикване на заседание. От ГЕРБ заявиха, че ако има такова заседание те ще присъстват на него. На теория обаче е възможно заседанието да се провали ако управляващите не се появят в залата и липсва кворум.