Енергийният министър Теменужка Петкова не е притеснена от вчерашната новина, че Турция и Русия се договориха за строителството на газопровода "Турски поток" през Черно море, който се явява един вид алтернатива на пропадналия проект "Южен поток" през България. На въпрос как проектът "Турски поток" ще се отрази на страната ни, Петкова отговори:

"България следва своята енергийна политика. Работим за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Може би до края на октомври т.г. ще бъде факт и първият интерконектор - с Румъния. Така че ние си вършим работата и нещата започват да се случват".

Петкова коментира темата след конференция за концесиите в "София хотел Балкан" (бившия "Шератон"), организирана от КРИБ и сп. "Икономика". Министърът обяви още, че се работи и по изграждането на интерконектора с Гърция, който ще бъде друга възможност за диверсификация.

Министрите на енергетиката на Русия и Турция подписаха вчера в присъствието на президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган споразумение за "Турски поток". Проектът предвижда по дъното на Черно море да се положат два магистрални тръбопровода. Съоръжението ще стигне до Турция, а от там през Гърция до Европа. Планира се газопроводът да влезе в експлоатация до декември 2019 г.

След срещата Владимир Путин заяви, че с участието си в проекта Москва помага за реализацията на идеята на Реджеп Ердоган за крупен енергиен хъб в Турция. В същото време и България планира изграждане на такъв хъб.

"Няма място за притеснение. Знаете нашата концепция за газоразпределителен център на територията на България. Знаете, че е широко подкрепена от Европейския съюз. Разработихме съвместно и техническите, и правните параметри на проекта. До 9 ноември т.г. подготвяме апликационната форма за кандидатстване за предпроектно проучване. Надявам се да бъдем одобрени за финансиране" коментира днес Петкова.

И допълни, че за България е важно да получава газ от няколко различни източника, което ще гарантира сигурност на доставките и конкурентни цени.

По-рано днес кандидат-президентът и бивш енергиен министър Трайчо Трайков заяви, че е скептичен относно реализацията на проекта "Турски поток".

"Доста съм сигурен, че няма да стане. Досега имаме едно междуправителствено споразумение, каквото и България имаше за "Южен поток". Това е сделка абсолютно неизгодна за Русия, поредното харчене на парите на руските граждани", коментира Трайков.