Ангела Меркел покани на обяд в Берлин лидерите на Нормандската четворка. Работната среща е предвидена за 19 октомври и Путин, Оланд и Порошенко са си "резервирали" маса. 

Първо новината бе съобщена от руския посланик в Париж Александър Орлов, а после и сътрудникът на руския президент Юрий Ушаков потвърди информацията. Застоят в изпълнението мирните споразумения за източните райони на Украйна ше бъде в центъра на вниманието на четиримата. Както е известно изпълнението на Минските споразумения за Донбас е и в основата на въпроса дали ще бъдат смекчени санкциите срещу Русия. Това е било заявявано неведнъж от Меркел, но Москва все още не е показала, че има воля да бъдат решени проблемите в размирните райони на Украйна.

За същия ден бе насрочена и среща на Франсоа Оланд с Владимир Путин в Париж. Но руският президент днес я отмени, съобщиха от Елисейския дворец. От Кремъл все още няма потвърждение. В интервю за TMC в неделя френският президент заяви, че се колебае дали да не отложи разговора, заради поведението на Русия в Сирия и блокирането в Съвета за сигурност на ООН на предложената от Франция резолюция, осъждаща варварските бомбардировки в Алепо. 

При всички случаи срещата не е за разходка или за размяна на любезности, предупреди френският външен министър Жан-Марк Еро. Оланд ще каже истината в очите на Путин, обяви дипломатът. Както сам президентът посочи онзи ден, той има намерение да изтъкне пред своя гост, че Кремъл води неприемлива политика в Сирия и Путин трябва да престане това, което прави заедно с диктаторския режим на Асад.

Явно на Путин не му се слуша как някой му чете конско и побърза да отмени разговора, преди това да е сторил Оланд, коментират дипломати във френската столица.