Все още си задавам въпроси около предстоящата среща с Владимир Путин, заяви в интервю за TMC френският президент Франсоа Оланд. Двамата трябва да се срещнат на 19 октомври в Елисейския дворец. 

"Най-вероятно ще го приема, но все още си задавам въпроса. А ако го приема, ще му кажа, че това е неприемливо, че това е сериозен удар дори за образа на Русия в света", обяснява колебанията си Оланд. Той коментира действията на Кремъл в Сирия и особено атаките по болниците в Алепо.

И продължава:

"Ще бъде ли полезен разговора? Можем ли да сме уверени, че Путин ще престане да прави това, което прави заедно със сирийския режим, т.е. да поддържа авиацията на режима, която бомбардира населението на Алепо?".

Франсоа Оланд е убеден, че действията в Алепо могат да бъдат квалифицирани като военно престъпление. 

"И тези, които извършват престъпленията, трябва да отговарят, в това число и пред Международния наказателен съд в Хага", изтъква държавният глава на Франция.

Външният министър Жан-Марк Еро косвено намекна също, че срещата може да бъде отменена като заяви, че в този момент приоритет за Париж са предотвратяването на "кланетата" в Алепо. 

"Продължаваме подготовката за посещението на Путин в Париж и планираните преговори в Елисейския дворец, както и участието на Путин в откриването на руски духовен център", коментира в Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той допълни, че досега не е получавана официална депеша за отмяна на визитата.