Кандидатурата на Пламен Орешарски за президент помага на ГЕРБ да разпилеят гласовете на левицата. Това стана ясно от изявление на лидера на ПЕС Сергей Станишев пред Нова тв. Той обаче уточни, че не казва, че „те са го издигнали“.

„Обективно ГЕРБ са заинтересовани да има повече кандидати. Обективно кандидатурата помага на ГЕРБ да се разпилеят гласовете на левицата. Хората много добре се ориентират. Орешарски е сериозен човек, той не би тръгнал в такава авантюра без желание да спечели и без подкрепата на голяма партия“, каза Станишев.

Много скоро щяло да стане ясно дали бившият премиер играе сам, или разчита на сериозна политическа подкрепа. Очевидно тя нямало да дойде от БСП, но Станишев чул спекулации, че става въпрос за ДПС, а това можело да изясни много неща.

Лидерът на ПЕС коментира и поведението на ГЕРБ по време на кампанията.

„Това, което виждам е, че ако можеше нямаше да има предизборна кампания въобще. От гледна точка на ГЕРБ. Това е стратегията – всичко тихо да мине“, каза Станишев.

И добави:

„Случи се нещо, което определено е като народна поговорка – 6 месеца тръпнехме какво ще роди планината. В края на краищата видяхме... Г-жа Цачева.“

Според него има три факта, които дават всички шансове на БСП да спечели тези избори.

Първият е, че ГЕРБ са доста по-слаби, отколкото през 2011 г., тогава рейтингът на Борисов беше близо 75 процента.

„Тогава, ако Борисов кажеше, че тази чаша е ябълка, хората щяха да му повярват“, даде пример Станишев.

Вторият факт е, че кандидатурата на ГЕРБ е като повторение на тази от 2011 г. Тогава Борисов казал, че Плевнелиев ще му пази мястото пет години, а Цецка Цачева сега била възможно най-лоялният избор.

„Големият проблем е намерението не президентската институция да е самостоятелна, а да изпълнява функциите на Борисов. Този трик трудно ще се възприеме от българите. Оценката на мнозинството българи за Плевнелиев е далеч от възторжена“, каза Станишев.

Третият фактор бил „огромният скандал, който се сътвори абсолютно ненужно около кандидатурата за генерален секретар на ООН.“

„Оценката се дава на избори и аз съм сигурен, че това, което се случи ще окаже влияние“, каза Станишев.

Според него, ако БСП не беше поискала оставката на правителството, тя нямало да бъде опозиция. Той заяви, че този вот срещу кабинета „Борисов-2“ ще се запомни и припомни, че срещу неговия кабинет имало седем вота на недоверие, но „никой не помни за какво“.

Станишев заяви още, че изначално Ирина Бокова имала много добри шансове за генерален секретар на ООН. И било очевидно, че подкрепата на институциите била „куца“.

„А някои хора директно саботираха кампанията на г-жа Бокова. Черната кампания срещу нея стартира от България и се пренесе навън. Честно казано много мразя да бъда прав за такива неща, ако видите какво прогнозирах преди десетина дни, когато беше сменена българската кандидатура, ще видите, че се случи“, каза още бившият шеф на БСП.

Според него имало три фактора, които били в полза на Бокова – личният й авторитет като генерален директор на ЮНЕСКО, второ, че новият генсек трябвало да е от Източна Европа и трето – нагласата, че трябва да е жена.

След това Станишев директно обвини външния министър Даниел Митов, че е саботирал Бокова:

„Става все по-очевидно, че активно се работеше срещу Бокова от месеци, ако не и от години. От вътрешни хора, в това число външният министър. Това са сериозни неща, за съжаление. Чул съм достатъчно често от достатъчно източници, че се работи срещу Бокова“.

В предаването се включи евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който отхвърли твърденията.

Станишев припомни очевидно сбърканата информация на Ройтерс, че Бокова е била втора след Антониу Гетереш при последното гласуване, което определи като „подвиг“.

„Самият начин по който беше сменена кандидатурата беше унизителен, а с резултата тя показа, че имаше реални шансове да спечели това състезание. България се оказа държава, която не знае како иска пред външните партньори“, добави шефът на ПЕС.

Според него нещата се объркали накрая, след като кандидатурата била сменена, защото „естествено настъпи преструктуриране“, но това бил „пропуснат уникален шанс и за него трябва да се носи политическа отговорност“.

Това щяло да се отрази и на изборите, защото хората били много изтощени от политиците. И интересът на ГЕРБ бил да има слаба кампания, да няма сблъсък на идеи и да няма активност, защото тогава тяхната изборна машина и технологии биха надделяли.