"Аз се кандидатирах. Аз. Тези 20 лица са просто имена"

Това обяви по Нова тв кандидатът за президент Пламен Орешарски на въпрос кой всъщност го издига за държавен глава. Инициативният му комитет е от съвсем неизвестни публично имена. Въпросът Кой макар и в нов вариант видимо изнерви бившия премиер. 

"Ще видим обществените реакции на 6-и (ноември, датата на изборите - б. ред.). Ще видим и вашите реакции на 6-и", закани се той на водещите Ани Цолова и Виктор Николаев.

От многократното повторение на една фраза се разбра, че Орешарски винаги и само е работил за държавата. От различни политически сили.

"Да работите за държавата укорително ли е? Работил съм с мандат на БСП за държавата. И от СДС, пак за държавата", разясни той позицията си.

Той заяви ролята си на спасител на България.

"Имам лично решение да се кандидатирам на базата на мои разсъждения през последните седмици". От думите му стана ясно, че се задават тежки времена, а той е готов да извади страната от ситуацията с "минимални щети".

Преди това бил песимист и затова не се кандидатирал.

"Преди това мислех, че нямаме шансове - България", разясни той

Тежките вермена предстояли в краткосрочен период - 3 до 5 години, каза още Орешарски.

"Какво сме си говорили по кафенета, това ли е интересният въпрос", реагира той на питане какви разговори са водени с него преди да се кандидатира.

Орешарски отрече, че зад кандидатурата му стои ДПС. Подобни съмнения изрази Хюсеин Хафъзов от ДПС, който каза, че хора от движението са събирали подписи за бившия премиер.

"Той дали ще се извини, когато му покажа подписката и ще се окаже, че не са хора на ДПС. Хафъзов. Да се хвърлят такива твърдения е несериозно", каза Орешарски.